Krisztina
18 °C
24 °C

Újabb ORTT-intő a Tilosnak

2004.03.01. 17:33
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Tilos Rádió megsértette a médiatörvényt, amikor teret adott egy hallgatói SMS-üzenetnek, amely a volt miniszterelnököt becsmérlő megjegyzéseket tartalmazott. A panaszbizottság szerint nem elegendő, hogy a műsorvezetők elhatárolódtak a hallgatói véleménytől, azt ki kellett volna szűrniük.
Törvénysértőnek találta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága azt, hogy a Tilos Rádióban ez év február 4-én megfontolás nélkül tettek közzé egy, Orbán Viktor volt kormányfőt gyűlöletkeltő módon minősítő és vallási meggyőződést sértő hallgatói véleményt.

A döntés idején még működött az ORTT

A panaszbizottság február 25-én kelt állásfoglalását az MTI március 1-jén, hétfőn kapta meg. (Az ORTT utóbbi napon már nem működött, mivel a médiahatóság elnökének és négy tagjának megbízatása vasárnap éjfélkor lejárt. Az ORTT-elnök személyéről az államfő és a miniszterelnök még nem jutott közös nevezőre.)

Az üzenet úgy szólt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki. Pusztuljanak az egyházak. Éljen Barangó". Az SMS ismertetése után a műsorvezető elhatárolódott annak tartalmától, és jelezte, ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem olvasnak be - mondta a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek. Csabai Gábor akkor közölte: a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel "sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma".

Állampolgári bejelentés nyomán

Az ORTT Panaszbizottságának az ügyben eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre vizsgálta a Tilos Rádió február 4-én sugárzott műsorát. A tanács egyhangúlag megállapította: "a volt kormányfővel kapcsolatban használt minősítő jelző - ízléstelenségén túlmenően - ellentétes a médiatörvény azon előírásával, hogy a műsorszolgáltató tevékenysége nem lehet alkalmas személyek elleni gyűlölet keltésére."

Elmaradt felhívás miatt törvénysértő

Az egyházakra vonatkozó megjegyzés az panaszbizottság szerint a médiatörvény azon rendelkezését sérti, amely szerint a műsorszolgáltatónak "a vallási vagy hitbeli meggyőződést sértő hanghatások bemutatása előtt a közönség figyelmét erre a körülményre fel kell hívnia".

Az ORTT Panaszbizottsága megállapította, a panaszolt hallgatói vélemény műsorszolgáltató által történő megfontolás nélküli közzététele törvénysértő. A panaszbizottság úgy foglalt állást: a hallgatói véleménytől való műsorvezetői elhatárolódás nem mentesíti a műsorszolgáltatót az alól, hogy törvénysértés történt.

Közizlést sértett az SMS

A testület indoklása szerint "a műsorszolgáltatótól ugyanis minden szempontból elvárható, hogy a törvénysértő vagy az általános közízlést súlyosan sértő, ízléstelen hallgatói megnyilvánulásokat kiszűrje, azoknak ne adjon teret az általa sugárzott műsorban."