Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tiltott szavak a Draskovics-csomagról

2004.03.12. 09:00
A Draskovics-csomaggal kapcsolatos kormányzati megszólalásokban tilos a megszorítás, a leépítés szavak használata, és arra sem szabad kitérni, hogy mi az, ami elmarad, vagy nem valósul meg. A kormányszóvivői iroda által pontokba szedett iránymutatás többek között szigorú nyilatkozási tilalmat rendelt el a megszüntetendő, vagy összevonásra kerülő intézmények dolgozóira is. Gál J. Zoltán szerint természetes, hogy irodája a kormányzat számára fontos ügyekben a kommunikáció egységesítését szolgáló háttéranyagokat készít a minisztériumoknak.
Tiltott és használni javasolt szavak, kifejezések sora szerepel azon az Index birtokába jutott dokumentumon, amelyet a kormányszóvivő irodája adott ki. A kommunikációs iránymutatás a Draskovics Tibor pénzügyminiszter nevével fémjelzett takarékossági intézkedéscsomaggal kapcsolatos pozitív üzenetekre is javaslatot tesz.

Tilos a megszorítás

A minisztériumok költségvetésében jelentős forráscsökkenést hozó intézkedésekkel kapcsolatos szavak közül legfőképp a megszorítás és a leépítés tiltott, valamint annak részletezése, hogy mi az, ami elmarad, vagy nem valósul meg. Helyettük az olcsó állam, a takarékosság, a bürokrácia leépítése, és az eddig elért eredmények hangsúlyozását javasolja a kormányszóvivő. Az ajánlottak között van még a gazdaság megerősítése, valamint a modern köztársaság kifejezés is, amit már Medgyessy Péter is használt országértékelő beszédében.

A kifejezések mellé olyan politikai üzenetek is megfogalmaz az iránymutatás, amelyek kombinálják a pozitív kommunikáció elemeit. Jól közvetítik a kormány szándékait azok a minisztériumok, amelyek például azt kommunikálják, hogy az olcsó állam kisebb, de nem gyengébb, hanem hatékonyabb a feladatok ellátásában, vagy azt, hogy a takarékosságnak nincsenek igazán vesztesi, legfeljebb olyanok, akik átmeneti nehézségekkel kell, hogy szembesüljenek, nyertese viszont a magyar gazdaság, vagyis minden adófizető.

Nincs kibeszélés

Az útmutatásban a kormányszóvivő felhívja a figyelmet, hogy a kibeszélést minden korábbinál keményebben meg kell akadályozni, a megszüntetendő, vagy összevonásra kerülő intézményekben pedig minden dolgozóra nyilatkozási tilalmat kell elrendelni. A takarékossági ügyekben felkészített megszólalókat kell kijelölnie a leginkább érintett tárcáknak.

Feladata meghatározni

Gál J. Zoltán az Index kérdésére azt mondta: természetes, hogy irodája a minisztériumok számára a fontos ügyekben kommunikációs háttéranyagokat készít. A kormányszóvivő szerint feladatköréhez tartozik, hogy a kabinet döntései kapcsán megpróbálja egységesíteni a szaktárcák megnyilatkozásait. A kommunikációs kérdésekkel kapcsolatos dokumentumokban ezért rendszeresen meghatározzák azokat a kifejezéseket, szavakat, amelyeket az adott kérdéskörben érdemes használni, vagy éppen ellenkezőleg, kerülendő a hangsúlyozásuk. Gál azt tartja sajnálatosnak, hogy a minisztériumokban gyakran figyelmen kívül hagyják útmutatásukat.