Szabadlábon a tiltott jelképpel tüntetők

2003.02.16. 19:37
Szabadlábra helyezték a szombati békedemonstráción tiltott jelképhasználat miatt előállított három személyt. Kettejük ellen vétség miatt büntetőeljárás indult, sarló-kalapácsos transzparensük miatt pénzbírságot kaphatnak. A rendőrség szerint a Civilek a Békéért nem tehet a demonstráció eldurvulásáról.
Meghallgatása után szabadon távozhatott a rendőrségről az a három személy, akiket Hősök terén tartott béketüntetésen vörös csillag és sarló-kalapács használata miatt állítottak elő. Kettejük ellen önkényuralmi jelképek használata miatt büntetőeljárást indítottak.

Transzparens nyilvános használata

A gyanúsítottakat "házilagos készítésű, vörös csillagot, illetve sarló-kalapácsot ábrázoló transzparens nyilvános használatával" vádolják. A rendőrség álláspontja szerint a megmozdulás szervezői nem felelősek a történtekért.

A szervezők nem felelősek

A szervezők Lapid szerint a rendőrséggel folytatott előzetes megbeszélések szerint jártak el. A szombatihoz hasonló létszámú tömegdemonstráció során a "legkülönbözőbb csoportosulások bukkanhatnak fel anélkül", hogy azt a rendezők kontrollálhatnák.

A Civilek a Békéért szombati tüntetésén a demonstrálók egy része a Medgyessy távozását követelte, Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat kiabált. A kormány távozását követelő tüntetők egy része még a rendezőkkel is összecsapott.

A büntető törvénykönyv pénzbírsággal szankcionálja a tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétségét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla