Judit
3 °C
7 °C

Ellentüntetésre szólít az MSZP választmánya

2004.09.18. 18:48
Az MSZP országos választmánya felhív minden, a nemzet iránt felelősséget érző embert, hogy az utcára vonulva tiltakozzon az október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel évfordulójára tervezett demonstráció miatt - mondta Jánosi György, a testület elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón, ismertetve a választmányi felhívást.
Az országos választmány "felhív minden tisztességes, a nemzet iránt felelősséget érző embert, demokratikus elkötelezettségű pártot, szakszervezetet és civil szervezetet, hogy az utcára vonulva fejezze ki a nyilas megmozdulás miatt felháborodását" - ismertette a választmányi felhívást Jánosi György. Hozzátette: a demonstráció jelszava nem lehet más, mint az, hogy "soha többé fasizmust".

Megszakítanák az ülést

Az október 15-ére tervezett hungarista megmozdulás "a választmány álláspontja szerint joggal váltja ki minden józan, a fasizmust elítélő ember megdöbbenését" - fogalmazott. A testület elnöke emlékeztetett rá, hogy ebben az időpontban ülésezik az MSZP kongresszusa, ezért a választmány arra kéri a kongresszust, hogy szakítsa meg ülését és "minden kongresszusi küldött, a párt minden vezetője jelenlétével is fejezze ki szolidaritását azok iránt, akik e felhívásnak eleget téve részt vesznek a fasizmus és a nyilas célok, eszmék elleni megmozduláson".

Az országos választmány elnöke azt mondta, mivel az összes parlamenti párt elítélte a tervezett hungarista tüntetést, remélik, hogy valamennyi képviselteti magát az ellentüntetésen. "A rendszerváltás óta először fordulhatna elő, hogy az összes demokratikus elkötelezettségű parlamenti párt együtt lép fel valami ellen" - tette hozzá. Jánosi György közölte: a demonstráció pontos helyéről és idejéről később adnak tájékoztatást.

Világos eligazítás

Lamperth Mónika belügyminiszter, az MSZP országos elnökségének tagja arra a kérdésre, hogy nem reagálják-e túl az ügyet, azt mondta: "meg kell mutatni azt, hogy a magyar társadalom elutasítja a fasiszta és hungarista eszméket. Erre a legalkalmasabb az, hogy ha minél többen, magyar állampolgárként civil érzületüket megmutatják, és azt mondják, ezzel is kifejezzük, hogy soha többet fasizmust". Hozzátette: fontos az, hogy a tizen- illetve a huszonéves generációk kapjanak világos eligazítást arról, mit jelentettek ezek "az ordas eszmék".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?