Friderika
13 °C
29 °C

Ellentüntetésre szólít az MSZP választmánya

2004.09.18. 18:48
Az MSZP országos választmánya felhív minden, a nemzet iránt felelősséget érző embert, hogy az utcára vonulva tiltakozzon az október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel évfordulójára tervezett demonstráció miatt - mondta Jánosi György, a testület elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón, ismertetve a választmányi felhívást.
Az országos választmány "felhív minden tisztességes, a nemzet iránt felelősséget érző embert, demokratikus elkötelezettségű pártot, szakszervezetet és civil szervezetet, hogy az utcára vonulva fejezze ki a nyilas megmozdulás miatt felháborodását" - ismertette a választmányi felhívást Jánosi György. Hozzátette: a demonstráció jelszava nem lehet más, mint az, hogy "soha többé fasizmust".

Megszakítanák az ülést

Az október 15-ére tervezett hungarista megmozdulás "a választmány álláspontja szerint joggal váltja ki minden józan, a fasizmust elítélő ember megdöbbenését" - fogalmazott. A testület elnöke emlékeztetett rá, hogy ebben az időpontban ülésezik az MSZP kongresszusa, ezért a választmány arra kéri a kongresszust, hogy szakítsa meg ülését és "minden kongresszusi küldött, a párt minden vezetője jelenlétével is fejezze ki szolidaritását azok iránt, akik e felhívásnak eleget téve részt vesznek a fasizmus és a nyilas célok, eszmék elleni megmozduláson".

Az országos választmány elnöke azt mondta, mivel az összes parlamenti párt elítélte a tervezett hungarista tüntetést, remélik, hogy valamennyi képviselteti magát az ellentüntetésen. "A rendszerváltás óta először fordulhatna elő, hogy az összes demokratikus elkötelezettségű parlamenti párt együtt lép fel valami ellen" - tette hozzá. Jánosi György közölte: a demonstráció pontos helyéről és idejéről később adnak tájékoztatást.

Világos eligazítás

Lamperth Mónika belügyminiszter, az MSZP országos elnökségének tagja arra a kérdésre, hogy nem reagálják-e túl az ügyet, azt mondta: "meg kell mutatni azt, hogy a magyar társadalom elutasítja a fasiszta és hungarista eszméket. Erre a legalkalmasabb az, hogy ha minél többen, magyar állampolgárként civil érzületüket megmutatják, és azt mondják, ezzel is kifejezzük, hogy soha többet fasizmust". Hozzátette: fontos az, hogy a tizen- illetve a huszonéves generációk kapjanak világos eligazítást arról, mit jelentettek ezek "az ordas eszmék".