Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tiszaújváros nem akar börtönt

2003.04.22. 13:28
A tiszaújvárosiak attól tartanak, ha a városban börtön épülne, az hátrányos helyzetbe sodorná a települést, a létesítmény elriasztaná a magyar és külföldi befektetőket is.
Farkas Zoltán, Tiszaújváros polgármestere kedden az MTI-nek elmondta: hivatalos felkérés még nem érkezett az ügyben, de a közelmúltban egy magas rangú büntetés-végrehajtási főtiszt kereste meg az önkormányzatot, tájékozódva egy Észak-Magyarországon felépítendő börtön esetleges helyszíne iránt. A polgármester elmondta: a napokban tartott közmeghallgatás témája volt egy büntetés-végrehajtási intézet jövőbeni építése, amelyet a fórumon megjelentek elleneznek.

Az igazságügyi tárca tervei szerint a börtönviszonyok enyhítése érdekében a Dunántúlon és Észak-Magyarországon épülne új büntetés-végrehajtási intézet. A lehetséges észak-magyarországi börtön mintegy 15-20 hektárnyi területet igényelne, amelyen egy 700 elítéltet befogadó épületegyüttest építenének. Ezen belül ipari foglalkoztatást terveznek. Az intézmény

kiszolgálása mintegy félezer embernek adna munkát. Eredetileg a szomszédos Hajdú-Bihar megyei Polgár jött számításba, de a település ipari parkja magántulajdonban van, ezért merült fel Tiszaújváros, ott ugyanis az önkormányzat rendelkezik hasznosítható földterülettel. Farkas Zoltán elmondta: az ügyben semmiféle döntés nem született, ám egy esetleges kormányfelkérés esetén hatástanulmányokat, elemzéseket kívánnak elvégezni, és kikérik a városlakók véleményét is. Ennek ismeretében kerülhet a képviselőtestület elé a börtön építés ügye, és akkor is csak úgy, ha lehetőség nyílik a városrendezési terv megváltoztatásra.