Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Apad a Tisza

2006.05.01. 11:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Már csak 1589-en tartózkodnak ideiglenes szállásokon a Tisza és mellékfolyói áradása miatt. A Murán és a Rábán azonban újabb árhullám vonul le.

Továbbra is lassan apad a Tisza és a Hármas-Körös; még mindig mintegy kilencezer négyzetkilométernyi területet veszélyeztet a víz. A Tisza és mellékfolyói áradása miatt kitelepítettek száma 1642-ről 1589-re csökkent.

A Tisza teljes magyarországi szakasza továbbra is lassan apad, reggel a folyó vízállása 967 centiméter volt Szolnoknál, Szegednél 957. Az utóbbi 24 órában Szolnoknál 9, Szegednél 11 centimétert apadt a folyó.

A Hármas-Körös apadása is lassú ütemű, Szarvasnál 888 centiméter volt a vízállás, Kunszentmártonnál 973. Az utóbbi 24 órában 10 centiméterrel csökkent a vízszint.

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszakeszi és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 339 kilométeres védvonalon.

Átázott gátak és suvadások

A gátak átázásának veszélye miatt a Tisza mentén folytatódott a szokásosnál is jobban megerősített figyelőszolgálat. A jelenségek jobb megfigyelhetősége érdekében több helyen kézi kaszálás kezdődött, mert a felázott töltéseken géppel nem lehet közlekedni.

A suvadásokkal érintett kritikus töltésszakaszokat a védekező erők folyamatos beavatkozással egyensúly közeli állapotban tartják, a helyzet konszolidálódni látszik. Máshol a védekezési munkálatok főleg a töltés rézsűk bordás megtámasztására illetve az átszivárgó vizek szabályozott elvezetésére irányulnak.

A Dunán kisebb árhullám vonul le, a folyó vasárnap Nagybajcsnál tetőzött 542 centiméterrel, hétfőn reggel 508 centimétert mértek. A Mura és a Rába vízgyűjtőjére hullott csapadék ugyancsak kisebb, az elsőfokú szintet elérő árhullámot indított el.

A Tisza és mellékfolyói áradása miatt csökkent kitelepítettek száma, jelenleg 1589 ember él otthonától távol. A Dunai árhullám miatt 280-an, a belvíz miatt 238-an tartózkodnak ideiglenes szálláson.