Auguszta
-3 °C
2 °C

Felmentették a Csongrád megyei tiszti főorvost

2004.08.04. 14:45
Nagy Zsuzsanna szerint nincs összefüggés felmentése és az elmúlt hetek szegedi kórházbotrányai között. A megyei ÁNTSZ a sztrájk idején ellentmondó nyilatkozatokat adott arról, mire jutott vizsgálatuk a szegedi klinikán. A megbízott megyei tiszti főorvos, Kovács Ferenc tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a sebészek egy ideig valóban horgászdamillal varrták a sebeket, amikor elfogyott a sebvarró fonal.
Felmentette állásából Csongrád megye tiszti főorvosát, Nagy Zsuzsannát az országos tiszti főorvos. A megbízott megyei tiszti főorvos az eddigi helyettes, Kovács Ferenc lett. Nagy Zsuzsanna az Indexnek elmondta, nem keresi eltávolítása okait, és nem sejtette előre, hogy így történik.

Nagy Zsuzsanna már múlt hét kedden értesült felmentéséről, pénteken "kapta meg a papírokat", de a hírt nem akarták nyilvánosságra hozni, amíg nem egyeztettek a szabadságát töltő országos tiszti főorvossal, Bujdosó Lászlóval.

Sztrájk a háttérben?

Kérdésünkre Nagy Zsuzsanna elmondta, általánosságban sincs összefüggés a kórházi műhibák és a tiszti főorvosi szolgálat működése között, az ő esetében sem az elmúlt hetek szegedi kórházbotrányai játszottak közre.

A Délmagyarország című Csongrád megyei napilap ugyanakkor úgy tudja, Nagy Zsuzsanna felmentésének köze van az egészségügyi dolgozók két héttel ezelőtti sztrájkjához. A sztrájk után az ÁNTSZ ellentétes tartalmú nyilatkozatokat adott arról, hogy mit állapított meg a tiszti orvosi vizsgálat a klinikák vizsgálata során.

Az ÁNTSZ-vizsgálat július 27-én mindent rendben talált a szegedi klinikákon, amire Vojnik Mária, az egészségügyi tárca politikai államtitkára és más minisztériumi illetékesek is hivatkoztak, mondván, nem volt olyan hiányosság, ami ellehetetlenítette volna a klinika működését.

A sztrájkbizottság tagjai ekkor szakfőorvosi véleményt kértek, mivel szerintük az ÁNTSZ csak az eszközök darabszámát és érintésbiztosságát nézte, de azt nem, hogy mennyire idejétmúlt a műszerállomány.

Tényleg damillal varrtak

A leváltott megyei tiszti főorvos megbízott utódja, Kovács Ferenc kedden nyilatkozatot adott ki, amelyben fenntartotta, hogy a "betegellátást közvetlenül veszélyeztető tényeket, a gyógyítás meg nem engedett kockázatát jelentő működést" az ÁNTSZ nem állapította meg a Szegedi Tudományegyetem klinikáin. A Délmagyarországnak azonban elárulta, róttak már ki büntetéseket is; igaznak bizonyult például az a hír, amely szerint ha elfogyott a sebvarró fonal, az orvosok egy ideig horgászdamillal varrták a sebeket.