Piroska
-1 °C
5 °C

Kende: a CIA nullára értékelte hírszerzésünket

2004.11.18. 07:01
A CIA nullára értékelte Magyarország nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos hírszerző munkáját - állítja Kende Péter új, a titkosszolgálattal foglalkozó könyve megjelenése kapcsán. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerint a magyar titkosszolgálatokat nem győzik dicsérni külföldi kollégái.
A botránykönyveiről elhíresült Kende Péter a Blikknek azt állítja, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nincs kellő mértékben beépülve a hazai szélsőjobboldali csoportokba. Új, Titkos magyar szolgálatok című munkája megjelenése után azt állítja, a CIA nullára értékelte Magyarország nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos hírszerző munkáját.

Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerdán a Nap-Kelte műsorában Kende állításaira úgy reagált, hogy azok "szakállas tévhitek", és neki éppen az szokott kellemetlen lenni, hogy a nemzetközi partnerek rendre feldicsérik a magyar titkosszolgálatok munkáját.

Kende belátja, hogy a titkosszolgálati munka zöme nem kerülhet nyilvánosságra, azt azonban már nem, hogy a magyar "cégek" szinte kontroll nélkül működnek. Úgy látja, a törvényi szabályozás komolytalan, s a mindenkori kormány gondoskodik arról, hogy az ellenőrzés ne legyen érdemi.

"Ugyanakkor 2005-ben 35 milliárdot szánnak a titkosszolgálatokra. Szerintem ez elég nagy összeg ahhoz, hogy megtudhassuk, jól költik-e el, vagy sem" - szögezi le.

Kende szerint a magyar szolgálatok a térségben működő más cégekhez képest alulteljesítenek. "Nyílt titok, hogy Medgyessy amerikai látogatása idején azért kellett leváltani a hírszerzés igazgatóját, mert a CIA értékelése szerint a nemzetközi terrorizmus elleni hírszerző munkában a magyarok nullát produkáltak" - mondta a szerző a Blikknek.

Kende Péterrel a "Mik vagytok ti, istenek? című, az orvosi műhibákkal foglalkozó, majd az "A Viktor" című könyvével szerzett hírnevet.