Mátyás
-6 °C
1 °C

Csak a BM és az önkormányzatok tudtak a beépített kormányőrökről

2001.04.28. 15:34
Számlálóbiztosnak álcázott kormányőrök járták a főváros tizenhét választókörzetét, hogy adatokat gyűjthessenek a polgárokról. A beépített kormányőrökről azonban nem csak a védett személyeket látogatták meg, hanem vezető politikusok közvetlen környezetéről is információkat gyűjtöttek. A SZDSZ választ vár a kormánytól arra a kérdésre, hogy a titkosrendőrök munkájáról miért nem tájékoztatták a parlamentet és a polgárokat.
A szabad demokraták levélben fordulnak a miniszterelnökhöz, és azonnali választ várnak arra: "Hogyan volt lehetséges, hogy 17 körzetben titkosrendőrök végezték a népszámlálást, és erről a kormány sem a parlamentet, sem az állampolgárokat nem tájékoztatta". Demszky Gábor, pártelnök, a témában összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: A Kádár-rendszerben is példátlan botrányra derült fény, amikor nyilvánosságra került, hogy rendőrök és titkos ügynökök készítettek tanulmányokat több számlálási körzetben. "Voltak-e az érintettek között ellenzéki képviselők? Miért végezték a munkát titkosrendőrök? Erről miért nem tájékoztatta a kormány sem a parlamentet, sem a polgárokat? Bizalmi kérdésről lévén szó, elemi fontosságú, hogy Orbán Viktor választ adjon ezekre a kérdésekre" - tette hozzá Fodor Gábor a párt ügyvivője. Az SZDSZ a kormányfői válaszok értékelése után dönti el: milyen további lépéseket tesz az ügyben.

A Belügyminisztériumnak természetes

A főkapitány szerint nincs törvénysértés
Az országos rendőr-főkapitány szerint nem volt törvénysértő, hogy rendőrök számlálóbiztosként részt vettek a népszámlálásban. Orbán Péter az MTI-nek elmondta: már csak azért sem történhetett titoksértés, mert a rendőrségi nyilvántartások - a vallás kivételével, amire viszont nem volt kötelező válaszolni - tartalmazzák a kérdőíveken szereplő adatokat. A főkapitány pedig azt javasolja, hogy "az emberek ne a rendőröktől, hanem a bűnözőktől féltsék az adataikat is, meg a vagyonukat is".
Teljesen természetes, hogy a népszámlálásnál van egy bizonyos védett kör, akiknek lakásában nem mehet akárki be - nyilatkozta az Indexnek Valenta László, a BM kabinetfőnöke. Ez Budapesten tizenhét körzet száz lakását érintette. Az önkormányzatok jegyzői ezeken a területeken a Belügyminisztérium által javasolt kormányőröket fogadták el, pontosan tizenhatot. Szabályos igazolványt kaptak, és elvégezték a szükséges tanfolyamot is. Munkájuk során azonban nem fedhették fel magukat.

A Népszava információi szerint az összegyűjtött adatokba a kormányőrség felderítő szolgálatának is módja volt betekinteni. E titkosszolgálati jellegű eljárás alkalmazása pedig felveti a gyanút, hogy az őrezredhez jogellenesen kerültek olyan információk, amelyeket a népszámlálás anonimitásában bízó állampolgárok jóhiszeműen szolgáltattak ki. Valenta László szerint - a kérdőív tartalmát ismerve - az ilyen típusú adatgyűjtésnek nincs értelme. Ha valaki meg körbe szeretne nézni egy vezető politikus lakásában, az inkább becsenget telefon- vagy villanyszerelőként.

A jegyzők tudtak a beépített emberekről

Népszámlálási biztos bárki lehetett, akinek volt érettségije, tudott megfelelően kérdezni, és kultúrált megjelenése volt. A biztosokat főként helyi lakosokból választották ki, és nem kellett arról nyilatkozniuk, hogy hol dolgoznak. Arról, hogy a biztosok között ki volt beépített ember, csak az önkormányzat jegyzője tudott. Annyi bizonyos, nem csak a védett személyek adatait kérdezték ki, hanem a vezető politikusok környezetéről is információkat gyűjtöttek be. Majtényi László adatvédelmi biztost az Indexnek nem sikerült elérnie, hogy megkérdezze, indít-e vizsgálatot az ügyben.