Piroska
-2 °C
5 °C

Biztonsági okokból titkos tűzijáték szervezők

2004.08.16. 13:40
Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt biztonsági okokból nem publikus, hogy az állami tulajdonú Mafilm Rt-nek kik az alvállalkozói az égi parádé megszervezésében. A program szervezői között ugyanakkor ismét felbukkant az a Hámori László, akinek Szín-Lap Bt-je az első, parlament előtti jégpályát építette.
Az állami tulajdonú Hungexpo Rt., a Mafilmmel közösen 175 millió forintért szervezheti az idei augusztus 20.-i állami ünnepséget, ennek az összegnek a 70-80 százalékát fordítják az égi parádéra. A korábbi nyilatkozatok szerint a Mafilm Rt. a tűzijáték fővállalkozója. A Magyar Nemzet erről azt írta, hogy bár a Mafilm pirotechnikai cége, a MAFILM Szcenika Kft. referenciáival indulhatott sikerrel a közbeszerzési pályázaton, a vállalkozás ügyvezetője a lapnak cáfolta, hogy részt venne a szervezésben. Az Index érdeklődésére Gárdonyi László elzárkózott a nyilatkozattételtől.

Három négy milliónként fizetnek a tűzijátékért

Tolmár Tamás, a Mafilm Rt. vezérigazgatója az Indexnek viszont Gárdonyi korábbi nyilatkozatát cáfolva jelezte, hogy a MAFILM Szcenika Kft. igenis részt vesz a tűzijáték szervezésében. A cégvezető ugyanakkor biztonsági okokra hivatkozva elzárkózott a további alvállalkozók nevének közlésétől. Tolmár Tamás az Index azon kérdésére, hogy a 10 százaléknál jelentősebb alvállalkozók listáját közölniük kellene, úgy reagált: ilyen alvállalkozójuk nincsen, a több mint százmilliós költségvetésű égi parádét 3-4 milliós megbízásokra bontották.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írt, hogy a megbízást a Crescom Kft. kapta. A cég ügyvezetője az Indexnek nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor cáfolta a Magyar Nemzet hírét, jelezve, ők csupán az engedélyek beszerzésében segédkeznek.

Szegvári Katalin a rendezvény szóvivője a kivitelezőkről nem tudott felvilágosítást adni, viszont jelezte, hogy idén 40 ezer efektet láthatnak majd a tűzijáték nézői, a rakétákat pedig a Gellért hegyről, a rakpartról, illetve két dunai uszályról lövik ki. Az Erzsébet híd felújítása miatt idén a Lánchídon lesz vízesés és számos egyéb látványelem központi helye lesz ez a dunai átkelő.

Hungexpó helyett jégpályaépítő

Szerettük volna megszólaltatni az ügyben a Hungexpo Rt. illetékeseit is, ők azonban Tolmár Tamáshoz, illetve Hámori László főszervezőhöz irányítottak. Hámori László, az Index megkeresésére szintén nem kívánta részletezni, hogy kik szervezik a tűzijátékot, ő csupán a Mafilm Rt. nevét említette meg. Hámori felbukkanása a szervezésben azért érdekes, mert ő, illetve cége volt az első, parlament előtti jégpálya építője.

Amint arról az Index elsőként akkoriban beszámolt, Hámori László és fia, a lörinci önkormányzat szocialista képviselője közösen alapította a később pályázatnyertes ,Szín-Lap Bt-t. de ifjabb Hámori az önkormányzati választás után kiszállt a cégből. Rendezvényszervezői tevékenységét pedig az MSZP rendezvényszervező osztályán kamatoztatta tovább. Az Index akkori érdeklődésére a kancellária cáfolta, hogy a cég MSZP-s kötődése miatt nyert volna a meghívásos közbeszerzési eljárás során.