Klaudia
-4 °C
2 °C

A kancelláriaminiszter átláthatatlan állama

2006.01.19. 16:06
A Sajtószabadság Központ, a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet felszólítja a kormányt, vonja vissza a minősített adatok védelméről szóló törvényt. A három szervezet véleménye szerint a javaslat sérti az információs szabadságot, veszélybe sodorja az állam átláthatóságát, ellehetetleníti a tényfeltáró újságírást.
Korábban többek között a Szabad Demokraták Szövetsége, a Nyilvánosság Klub és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet tiltakozott amiatt, hogy a kancelláriaminiszter által beterjesztett törvényjavaslat 17. paragrafusa szerint "aki minősített adatot bármilyen módon megismer, köteles azt titokban tartani". Ugyanakkor a jogalkotó nem vizsgálta felül a Büntető törvénykönyv azon rendekezését, mely börtönbüntetéssel fenyegeti a titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatalát akkor is, ha az újságíró számára nem derül ki egyértelműen az adat minősítése.

A Sajtószabadság Központ, a TASZ és a Védegylet véleménye szerint ha a törvényt a jelenlegi formájában elfogadják, akkor Magyarországon befellegzett a tényfeltáró újságírásnak, és sérül mindannyiunk joga, hogy tájékozódjunk a közügyekről.

Az SZDSZ emiatt már felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy a kormány vonja vissza a javaslatot. Elfogadásához egyszerű többség kell csak, így elbukhat a kisebbik koalíciós párt ellenállásán.

Az átláthatatlan állam

A javaslat segítségével a mindenkori kormányzat "tetszése szerint foszthatja meg a polgárokat attól, hogy érdemi vitát folytassanak a közügyekről", a törvényjavaslathoz tartozó "titokköri jegyzék méltatlan egy demokratikus jogállamhoz", írja közleményében a három szervezet.

A törvényjavaslat szerint például titkosíthatók a kormány gazdaságpolitikai stratégiájára vonatkozó javaslat adatai, a gazdasági szerkezet átalakításával kapcsolatos tervek, a komparatív előnyök kiaknázásra vonatkozó adatok; a költségvetés tervezésével kapcsolatos adatok; az ágazati árpolitika és hatósági ármegállapítás keretében készített tervezési adatok.

De nem ismerhetnénk meg, az Európa Terv és a Nemzeti Fejlesztési Terv előkészítésével összeföggő információkat, az autópályák koncessziós szerződéseit, a kormány által megrendelt tanulmányokat, szakértői javaslatokat, sorolja hosszan a három szervezet a következményeket.

Mivel a javaslat a politika teljes területét érinti, elfogadhatatlannak tartják, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter az előkészítés során "megelégedett a szakmai közvéleménnyel", és felszólítják a kormányt, a javaslat visszavonását követően kezdjen társadalmi nézetegyeztetést egy új titokszabályozásról