Zsarolásra alkalmas jelentések készültek állami alkalmazottakról

2003.03.10. 10:13
Az egyik gyógyszerpiaci cég megfigyeltetett két állami tisztviselőt is, akik befolyással vannak a cég egyik készítményének milliárdos állami támogatására - írja hétfői számában a Magyar Hírlap. Nem kizárt, hogy egyikük esetében zsarolási szándékkal készíttettek jelentést. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat emiatt nemrégiben átvizsgálta az OEP épületét és hirközlési berendezéseit.
A Magyar Hírlap feltételezése szerint akár zsarolásra is felhasználhatta volna az egyik gyógyszeripari szereplő az általa megbízott üzleti hírszerző cég információit, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főtanácsadójáról kaptak. A titkos megfigyelésekkel, és magánnyomozók megbízásával tarkított ügy előzménye, hogy a főtanácsadó a gyógyszerforgalmazással foglalkozó cég egyik termékének évi, milliárdos állami támogatásának mérséklését javasolta.

Javaslat a támogatások egyedi elbírálása ellen
Az OEP új ártámogatási rendszert tervez bevezetni. Matejka Zsuzsa, főigazgató szerint úgy lehetne átláthatóbbá tenni a közpénzek elosztását, a támogatások rendszerét, ha megszüntetnék az ártárgyalásokat, s így lehetetlenné válna a támogatások egyedi elbírálása. Mindehhez egy egyszerű képlet szükséges, ami alapján a gyógyszergyártók kiszámíthatnák, mekkora támogatáshoz jutnak. A mechanizmus a gyógyszerek árán nyugodna. Jelenleg minden termék esetében alkudoznak, s egy bizottság dönt, amely azonban szubjetkív elemeket is tartalmazhat - mondta a főigazgató a Népszabadságnak.
Az üzleti hírszerző cég a gyógyszercég megbízására készítette végül el jelentését - állítja a lap, amely szerint abban részletes, a magánéletet, a családi és ismerősi szálakat is feltérképező megállapítások olvashatók: "a főtanácsadó (...) közepesen alkoholfüggő, egyesek elmondása értelmében gyakori munkahelyváltása mögött rendőrségi eljárás áll". A főtanácsadó egyébként az MSZP tagja.

Az ügynek további politikai szálai is vannak, ugyanis nemcsak az OEP, hanem az egészségügyi minisztérium egyik magas beosztású vezetőjét is megfigyelték, akit szintén a gyógyszeripari cég konkurenciájának "emberei" közé soroltak. A miniszteri kabinethez tartozó tisztviselőről azt feltételezték, hogy befolyással van az állami támogatások odaítélésében. Őt azonban egyik ismerőse figyelmeztette, hogy a "rendőrség a (megbízó cég) konkurenciájához fűződő kapcsolatai után nyomoz, aminek hatására a viszony lazult".

Az OEP főtanácsadójának feleségét és szomszédait a magánnyomozó egy "kitalált" örökösödési ügyben faggatta, és szerezte meg a főtanácsadóról a vélt terhelő adatokat. Ezekkel kapcsolatban a lap azt állítja, hogy a jelentés szerint feltételezték: "képesek vagyunk kapcsolatot létesíteni vele", ami zsarolást vagy másfajta befolyásolást jelenthet.  • Tippek
  • Bankszámla