Fülöp, Evelin
EUR 392,31 Ft
USD 366,59 Ft
13 °C
27 °C

Tízmilliárdot bukhat az állam a Postabank-ítéleten

2000.10.05. 18:46
Tízmilliárd forint körüli összeg kifizetésére kényszerülhet a magyar állam egy csütörtöki bírósági ítélet nyomán. A Fővárosi Bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az állam 106 százalékos árfolyamon köteles visszavásárolni néhány volt Postabank-kisrészvényes pakettjét, melynek névértékét 1998 őszén 5 százalékra csökkentette a többségi tulajdonos.
A Postabankban többségi tulajdont szerzett magyar állam mintegy 120 millió forintot köteles kifizetni az egykori Postabank-kistulajdonosok egy csoportjának, akik nem nyugodtak bele abba, hogy 1998 decemberében az állam szavazattöbségével élve 1o ezerről 5 forintra szállította le a papírok névértékét - derül ki a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletéből. Ez azonban csak az első hógolyó a lavinából: a két évvel ezelőtti akció kárvallottjai összesen mintegy 1o milliárd forintos kompenzációra számíthatnak.

A felperesek keresetükben a gazdasági társaságokról szóló törvény többségi tulajdonosra vonatkozó konszernszabályai alapján kérték Postabank-részvényeik forgalmi értéken történő visszavásárlását. Eszerint a többségi tulajdon megszerzője köteles vételi ajánlatot tenni a kisebbségi részvényesek papírjainak megvételére, tőzsdén kívüli részvények esetében az előző 18o nap átlagárfolyamán.

A jelenlegi eljárás felperesei 1998 végén sikertelenül kérték a pénzintézetben többségi irányítást szerzett magyar államtól a Postabank-részvények forgalmi értéken történő visszavásárlását. A bírósági eljárás során azonban már a magyar állam tett sikertelen ajánlatot a Postabank-részvényeseknek arra, hogy 5 forintos névértéken visszavásárolja értékpapírjaikat. A Fővárosi Bíróság ítéletében azt a következtetést vonta le, hogy eszerint az állam sem vitatja a felperesek követelésének jogalapját.

A névérték körüli árfolyamon való visszavásárlás megtagadását annak idején azzal igyekeztek indokolni, hogy a tőkeleszállítást megelőző időszakban olyan alacsony volt a bankpapír tőzsdén kívüli forgalma, hogy az árfolyamot könnyen lehetett manipulálni.

A Fővárosi Bíróság ugyanakkor elutasított azt a követelést, hogy abban az esetben, ha az elsőrendű alperes magyar állam nem kötelezhető a részvények visszavásárlására, a másodrendű alperes Postabankot kötelezzék a részvényeseket ért kár megtérítésére.

Az első fokon most lezárult per mellett számos olyan bírósági eljárás van még folyamatban, amelyekben Postabank-részvények tulajdonosai kérik értékpapírjaik visszavásárlását, illetve káruk megtérítését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás