Ágnes
-1 °C
2 °C

Torgyán a szabályok szerint nem frakcióvezető

2001.02.21. 12:37
Sem az országgyűlés házszabálya, sem a kisgazdapárt frakciószabályzata nem teszi lehetővé, hogy Torgyán József frakcióvezetői funkciója - ahogy a pártelnök fogalmazott - ,,automatikusan feléledjen". Személyi döntések meghozatalához és a képviselőcsoport első emberének megszavazásához ugyanis legalább a kisgazda frakciótagok kétharmadának igenlő voksára lett volna szükség, amit Torgyán nem tudhatott magáénak, hiszen a keddi frakcióülés nem volt határozatképes. A Házszabály értelmében Torgyánnak kötelessége levélben értesíteni a házelnököt a vezetőcseréről. Bánk Attila szerint a kérdést Áder Jánosnak kell eldöntenie.
Több oldalról támadható az a dokumentum is, mellyel a kisgazdavezér bizonyítani akarta, hogy pártjában ő kvázi permanens frakcióvezető, csak éppen leadta egy időre a posztot Bánk Attilának, mert a miniszteri és a frakcióvezetői terheket nem lehetett egyszerre viselni.

A Házszabály értelmében Bánk a frakcióvezető

A Magyar Országgyűlés Házszabályának 2. fejezetének 14-ik paragrafusa kimondja: ,,A képviselőcsoport a tagjai sorából vezetőt választ" - azaz megfelelő többséggel kinevez egy frakcióvezetőt, akinek leváltásához a Független Kisgazdapárt működési szabályzata értelmében kétharmados többségre van szükség a képviselőcsoportban. Ha nincs kétharmados többség, nem lehet sem megválasztani, sem leváltani a kisgazdapárt egyetlen vezető funkcionáriusát sem. A Házszabály 9. paragrafusa értelmében a változtatásokat írásban be kell jelenteni a ház elnökének, akinek azonban nincs döntési illetősége az egyes képviselőcsoportok belső ügyeit illetően.

Bánk: "nincs visszaélés a párt gazdálkodásában"

Bánk Attila - aki a szabályok szerint továbbra is a kisgazdapárt frakcióvezetője - az MTI-nek elmondta, a kisgazda képviselőcsoport pénzügyeit egy megfelelő végzettségű közalkalmazott irányítja, akit - javaslatukra - az Országgyűlés Hivatala nevezett ki.

Bánk beszámolt arról is: hétfőn jelezték neki, hogy amennyiben a Torgyán József által összehívott keddi frakcióülés nem lesz határozatképes, akkor a képviselőcsoport pénzügyeit firtatják majd néhányan. ,,Ennek megelőzésére független könyvszakértőt bíztam meg a gazdálkodás átvilágításával" - szögezte le a kisgazda politikus.

Bánk megjegyezte: kedden megkérdezése és engedélye nélkül az FKGP székházába szállították a frakció gazdálkodásáról szóló iratokat. "Ettől kezdve semmilyen felelősséget nem tudok vállalni a dokumentumokért" - hangoztatta az FKGP frakcióvezetője.

A kisgazda honatya úgy látja: ha vita van arról, hogy ki az FKGP frakcióvezetője, akkor ebben a kérdésben a házszabály és a képviselőcsoport szabályzata alapján Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének kell döntenie.

Gyarmati: A frakció nem váltotta le Bánk Attilát

Gyarmati László, a házelnök kabinetfőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Országgyűlés Hivatalának iratai alapján az FKGP képviselőcsoportja 1998 júniusában, 1998. július 8-tól kezdődő hatállyal Bánk Attilát választotta a frakció vezetőjévé.

,,Nincs olyan adat a birtokunkban, miszerint a kisgazda képviselőcsoport azóta leváltotta volna Bánk Attilát és új frakcióvezetőt választott volna" - fogalmazott a kabinetfőnök.

Gyarmati a kialakult helyzetre tekintettel fontosnak tartotta leszögezni: a házszabály nem teszi lehetővé, hogy egy képviselőcsoportnak egyidejűleg több frakcióvezetője is legyen.

,,Mindaddig tehát Bánk Attila megválasztott frakcióvezető tekinthető a képviselőcsoport vezetőjének, ameddig őt a frakció, posztjáról le nem váltja, illetve helyette újat nem választ" - hangsúlyozta a kabinetfőnök.

Ezzel kapcsolatban Torgyán közölte: abból indul ki, hogy az a frakcióvezető, akit a képviselőcsoport megválaszt. "Ők viszont engem választottak meg erre a posztra" - jelentette ki az MTI érdeklődésére Torgyán József, utalva arra, hogy a keddi frakcióülésen 25 képviselő jutott arra a megállapításra, hogy ő a frakcióvezető. Torgyán megismételte korábbi kijelentését, miszerint pártelnöki teendői mellett nem tudná vállalni a képviselőcsoport vezetését, ezért a március 1-jére összehívott frakcióülésen Szentgyörgyvölgyi Péter megbízott kisgazda fővárosi elnököt jelöli erre a tisztségre.

Csúcs: ,,A frakcióvezető továbbra is Bánk Attila"

Csúcs László, a magukat ,,reformereknek" nevező volt kisgazda képviselők egyike az Indexnek nyilatkozva ,,zagyvaságnak" minősítette a torgyáni bizonyítékot. Mint fogalmazott, ,,semmilyen levél nem állhat ellentétben a frakciószabályzattal, ami kimondja, hogy a posztra megválasztott személy leváltásához, és új frakcióvezető megválasztásához kétharmados többség kell a képviselőcsoportban. A frakció első embere tehát továbbra is Bánk Attila".

Kövér: ,,A kisgazdapárt működése távol áll személyes ízlésemtől"

Kövér László, a Fidesz elnöke az Index Törzsasztalának vendégeként kijelentette: ,,A kisgazdapárt belső szabályzata és működési módja távol áll nem csak a Fidesz gyakorlatától, hanem személyes ízlésemtől is. Ugyanakkor 1998-ban a magyar választók 12 százaléka támogatta azt a pártot, amelynek akkor már két ciklus óta Torgyán József volt az elnöke. Az FKGP mandátumai nélkül nem tudtuk volna, és nem tudnánk a kormányprogramban megfogalmazott vállalásainkat teljesíteni".

Orbán: ,,Nem szükséges mindent értenem"

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádió interjújában a kisgazdapárt ügyről szólva kijelentette: "Azt hiszem, hogy az én képességeimet is meghaladja a pontos leírása mindannak, ami történik, de amikor erre rájöttem, akkor azt a kérdést tettem fel, hogy vajon szükséges-e nekem mindent értenem, és arra jöttem rá, hogy nem szükséges, ezért megpróbáltam a felelősségemnek megfelelő területekre visszaszorítani a megértési hajlandóságomat, meg a megértés utáni vágyamat". Orbán véleménye szerint neki csak azzal kell foglalkoznia, hogy a kormány működéséhez szükséges feltételek - így a parlamenti többség is - a kormányon belül adottak legyenek.

A miniszterelnök egyelőre nem számol azzal, hogy a kisgazdapárton belül szakadás következhet be. Meglátása szerint egyelőre semmi sem támasztja alá Bánk Attila feltételezését, miszerint Torgyán ki akarna szállni a koalícióból, és ehhez már forgatókönyvet is készített. A végleges földművelésügyi miniszter kinevezése meg fog történi a törvényben előírt 30 napon belül - jelentette ki a miniszterelnök -, ám a lehetséges személyek közül senkit nem nevezett meg.