Márk
13 °C
28 °C

Megvizsgálják a Torgyán-ház papírjait

2001.07.24. 15:50
Feldolgozza a rendőrség Torgyán József Tállya utcai házépítésével kapcsolatos iratait. A napokban előzetes letartóztatásba vett VIX Kft. vezetőjének lakásában és irodájában tartott házkutatás során ugyanis a kisgazda vezér házépítési papírjait is elkobozták. Az előzetes letartóztatásban lévő Fazekas Árpádhoz azért kerültek a papírok, mert ő építteti az FKGP elnökének Tállya utcai otthonát. A nyomozók egyelőre nem adják vissza ezeket a dokumentumokat, mivel tüzetesen megvizsgálják azokat.
Torgyán József
Feldolgozza a rendőrség Torgyán József Tállya utcai házépítésével kapcsolatos iratait
Fazekas Árpád, VIX Kft. múlt héten előzetes letartóztatásba vett vezetőjének gyakorlatilag minden otthonában és irodájában lévő dokumentumot lefoglalt a rendőrség. A férfi cége Concordia Rt. többségi tulajdonában lévő a GMS '96 Kft.-vel üzletelt. Fazekast három rendbeli, összesen majdnem hetvenmillió forint hűtlen kezelésével vádolják. Így fordulhatott elő az, hogy a nyomozók a Teve utcai rendőrpalotában Torgyán József és nejének nevével találkoztak a házkutatás során lefoglalt iratok között. Fazekas ugyanis az FKGP első emberének Tállya utcai otthonát építteti.

A nyomozók persze nem hagyták figyelmen kívül a papírokat, s mint azt az Indexnek Dutka Antal, az ORFK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője elmondta: a rendőrök a lefoglalt iratokat feldolgozzák, s kivizsgálják, hogy a folyamatban lévő ügyekhez van-e köze az építkezésnek. A bizonyítékok begyűjtése folyik, ugyanis ez egy "nagyon komoly" ügy. Így egyelőre nem adják vissza ezeket a papírokat.

Torgyán barátját is kihallgatnák, ám ő külföldön van

Az RTL Klub úgy tudja, hogy a férfit azzal gyanúsítják, hogy ötvenöt millió forintot juttatott jogtalanul Simon Lászlónak, aki Torgyán József jó cimborája, még a Holland Antillákra is együtt mentek nyaralni. Simon korábban a GMS '96 Kft. vezetője volt, később pedig a Concordia Rt. tanácsadója. Ő volt az, aki a Concordia vezérigazgatójának, Korompai Nicolette-nek az élettársa volt. A hölgy azóta előzetes letartóztatásban van, ugyanis ötvennégy millió forintos hűtlen kezeléssel vádolják. Simon jelenleg külföldön tartózkodik, ezért nem tudták még kihallgatni a hatóságok. Borbély Zoltán ügyész az RTL-nek csupán annyit mondott, hogy Korompai és Fazekas ügyében tanúkat és olyan bűntársakat kell kihallgatni, akik most külföldön vannak.

Osváth és Sipter volt az első letartóztatott

Az FVM-hez tartozó cégek, illetve az azokkal kapcsolatban álló vállalkozások vezetőinek őrizetbe vétele májusban kezdődött. Elsőként az FVM százszázalékos tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht. két volt vezetőjét, Osváth László ügyvezető igazgatót és helyettesét, Sipter Ferencet több tízmillió forint vagyoni kárt okozásával gyanúsítják. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a napokban úgy döntött: saját hatáskörben megszüntette Sipter előzetes letartóztatását, s "házi fogságra" ítélte.

Ezután a Concordia Rt. többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft. kereskedelmi igazgatóját vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Böröczky Csabát összesen 107 millió forintos kár okozásával gyanúsítják. Az ORFK a férfit pontosan 30 milliós sikkasztással és 77 millió forintos hűtlen kezeléssel vádolja.

Pár nappal később, miután a parlament felfüggesztette Szabadi Béla mentelmi jogát, az FVM volt politikai államtitkárát őrizetbe vették. A politikust tíz-húsz ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással gyanúsítják. Múlt pénteken a bíróság meghosszabbította a honatya előzetes letartóztatását, a fellebbezésről nyolc napon belül döntenek.

Böröczky és Szabadi után jött Korompai

Az ORFK ezután Korompai Nicolette-et helyezte előzetes letartóztatásba. A Concordia Rt. első emberét több száz millió forintos kár okozásával és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A Fővárosi Főügyészség hétfőn kezdeményezte Korompai előzetesének meghosszabbítását, erről a napokban dönt a bíróság.

Korompait Ferge Beatrix követte a sorban, ő a Ploy Kft.-t képviselte, s ez a cég a GMS '96 Kft.-vel volt kapcsolatban. Fergét több millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Legutoljára pedig dr. Fazekas Árpádot, a VIX Kft. vezetőjét juttatták zárkába a nyomozók.