Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Torgyán beszámolna munkájáról Kelleréknek

2001.08.23. 16:57
A kisgazda pártelnök kész megjelenni a Keller László vezette, a Szabadi-ügyben a miniszterelnöki felelősséget firtató munkacsoport előtt, ha valamely tévé vagy rádió teljes terjedelmében, vágatlanul kész közreadni a meghallgatás anyagát. Torgyán József szerint a parlament ellenőrző szerepe elvitathatatlan, és mint korábbi kormánytag kötelességének érzi, hogy beszámoljon korábbi tevékenységéről. Az Index hajlandó közölni, mind a hanganyagot, mind a szerkesztetlen jegyzőkönyvet az ülésről.
Amint arról az Index is beszámolt az MSZP és az SZDSZ először parlamenti vizsgálóbizottság keretei között szerette volna kideríteni, kormányfőt milyen felősség terheli a Szabadi-üggyel kapcsolatosan, illetve az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál történt törvénysértések miatt. Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapon nem sikerült azonban a bizottság létrehozása, mert a parlament kormánypárti többsége a napirend elfogadását is megakadályozta azzal, hogy a képviselők nem nyomták meg a szavazógombot. Az MSZP és az SZDSZ ezt követően a parlament lépcsőjén állva döntött a miniszterelnöki felelősséget vizsgáló munkacsoport megalakításáról. A grémium szerdán megtartott első ülésén vetődött fel, hogy Torgyán Józsefet is meghallgatnák.

Érvényesüljön a népképviselet elve!

A kisgazda pártelnök csütörtökön kijelentette, hajlandó megjelenni az MSZP és az SZDSZ által létrehozott, az FVM tevékenységét is vizsgáló "részbizottság" előtt, ha jelentkezik olyan magyar rádió vagy televízió, amely kész a beszélgetés teljes anyagát vágatlanul nyilvánosságra hozni. Ezt az FKGP elnöke csütörtökön Budapesten, a párt országos elnökségének ülését követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

Torgyán József feltételül szabta azt is, hogy a meghívó ne tartalmazzon "se pejoratív megállapítást, se prejudikációt". A pártelnök hangsúlyozta, hogy az országgyűlésnek ellenőrzési kötelezettsége van a kormány fölött, s ő mint a kabinet korábbi tagja, kötelességének érzi, hogy megjelenjen a bizottság előtt, és beszámoljon a minisztériumban a vezetése alatt történt eseményekről.

A beszélgetés vágatlan közzétételére Torgyán József szerint azért van szükség, hogy megvalósuljon a népképviselet elve, azaz a választók is ellenőrizhessék a parlamentet.

Az Index felajánlása Torgyán József felé

Az Index ezúton is jelzi, hogy hajlandó a pártelnök kérésének eleget tenni, és mind a vágatlan hanganyagot, mind a szerkesztetlen szöveget kész oldalain közzé tenni. Ezzel olyan lehetőséget kívánunk biztosítani, amely nemcsak egyszeri, hanem tartós hozzáférést biztosít az említett anyagokhoz.