Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Torgyán visszaveszi a frakcióvezetést

2001.02.20. 16:57
Torgyán József a Belgrád rakparti székházba összehívott keddi frakcióülést követően a Független Kisgazdapárt frakcióvezetőjének nyilvánította magát. A pártelnök egy 1998-as keltezésű dokumentumra hivatkozott, miszerint Bánk Attila csak addig volt jogosult a tisztség betöltésére, amíg Torgyán miniszterként tevékenykedett. Az elnök szerint frakcióvezetői posztja ,,automatikusan feléledt" miután lemondott a földművelési tárca vezetéséről. Értesüléseink szerint Bánk Attila az ügyben a legfőbb ügyészhez fordul.
,,Csak miniszteri tisztségem idejére adtam le a frakcióvezetői tisztemet Bánk Attilának" - fogalmazott Torgyán, aki a március elsejére összehívott frakcióülésen át kívánja adni a posztot Szentgyörgyvölgyi Péternek, mert - mint fogalmazott - ,,a terhes munkát csak a párt érdekében vállaltam el".

Torgyán József a Független Kisgazdapárt frakcióvezetőjének nyilvánította magát
A pártelnök kijelentette: a dokumentumot nem küldi el Áder János házelnöknek, hiszen a helyzet ,,egyértelmű." ,,Természetesen azonban amennyiben a házelnök úr erre igényt tart, szívesen emlékeztetjük" - mondta a politikus, aki a tervezett márciusi ülésen átfogó pénzügyi vizsgálat indítását kezdeményezi majd, melyben átvilágítaná a parlamenti képviselőcsoport utóbbi két évben folytatott gazdasági tevékenységét. ,,Olyan hírek keringenek, melyek egyértelműen nem tesznek jót a pártnak, ezért szükség van pénzügyi vizsgálatra" - mondta Torgyán a frakcióülést követő sajtótájékoztatón.

A kora tavaszi frakcióülésen emellett a pártelnök tervezi a felügyelő bizottsági tagok névsorának és a párt működési szabályzatának felülvizsgálatát is, mely utóbbi szerinte ,,a legelemibb munkát sem biztosítja" a parlamentben. Torgyán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a márciusi ülés dátuma - melyet korábban Bánk Attila is megjelölt - független az összehívó személyétől. Mint elmondta, nem érdemes azon vitatkozni, hogy ki mit hívott össze. A lényeg az, hogy a párt működjön.

Torgyán: ,,Válogatni lehet a kitűnő miniszterjelöltek között"

Konkrét miniszterjelöltet továbbra sem tudott megnevezni Torgyán József, aki szerint ez a feladat igen egyszerű, hiszen - mint fogalmazott - kitűnő agrárszakemberek vannak, akik közül válogatni lehet.

Horváth Béla kedd reggeli kijelentésére reagálva (melyben a frakcióból kizárt politikus titkos Torgyán-Demszky paktumokat emlegetett) a volt miniszter kijelentette: ,,Horváth Béla jobban tenné, ha ezt az orvosának mesélné el, tőle ugyanis pontos diagnózist kaphat".

Elmarad a távolmaradók megbüntetése

Torgyán megerősítette: a kizárt képviselők ellen indított fegyelmi eljárás továbbra is érvényben marad
Torgyán megerősítette: a kizárt képviselők ellen indított fegyelmi eljárás továbbra is érvényben marad, de a frakcióülésen meg nem jelent honatyák - egy korábbi nyilatkozattal ellentétben - mégsem kapnak büntetést. A legfontosabb ugyanis a párt egysége, nem pedig a retorziók - ismételte meg a pártelnök.

Az ülésen összesen 25 honatya vett részt, így a testület elvileg nem volt határozatképes, hiszen a párt alapszabálya szerint a döntéshozatalhoz legalább a frakciótagok kétharmadának jelen kell lenni. Torgyán József azonban újságírói kérdésre másképp értelmezte a határozatképességet. Szerinte ugyanis 42-ből 25 képviselő egyértelműen képviselheti a csoport akaratát. ,,Bárkit megválaszthattunk volna" - jelentette ki a pártelnök.

Torgyán: moratóriumot hirdettem
Bánk Attilának annyi joga volt felfüggeszteni a pártelnöki tisztemből, mint ha a köztársasági elnökkel tette volna ezt - jelentette ki Torgyán József az m1 Aktuális című műsorában kedd este. A kisgazda elnök azt mondta, hogy a pártalkotmány értelmében az FKGP vezető személyeit nem függesztheti fel a párt főügyésze. Ellenük csak bizalmatlansági indítványt kezdeményezhetnek, az alól is kivétel azonban a pártelnök. Torgyán újfent leszögezte: az elnököt csak a választásokat követő 60 napban összehívott országos választmány válthatja le.

A kisgazda elnök azt mondta, hogy a határozatképtelennek bizonyult keddi frakcióülés után az ő javaslatára hirdettek moratóriumot a képviselőcsoportban: ,,nézzük meg, ki kíván a frakcióban tisztességesen együttműködni" - tette hozzá Torgyán József. Az FKGP elnöke, aki kedden kijelentette, hogy ő a frakció vezetője, mert 1998-ban őt választotta meg a képviselőcsoport, és csak minisztersége idejére függesztette fel tisztsége gyakorlását, azt mondta, hogy március elsejére meghirdetett frakcióközgyűlésen kell megválasztani a képviselőcsoport új vezetőjét. Torgyán arra nem akart kitérni, hogy miért kellett az elnökségnek pénteken köteleznie a frakciótagokat Bánk Attila leváltására, ha valójában ő - vagyis Torgyán József - a frakcióvezető.

A frakcióközgyűlésen meglenne a kétharmados többség a képviselőcsoport élére jelölt Szentgyörgyvölgyinek, de Torgyán szerint értelmesebb lenne egy ,,életszerűbb frakciószabályzat megalkotása". Szerinte a jelenlegi szabályzat antidemokratikus, hiszen évente csak egyszer hívhatják össze a frakció közgyűlését, a gazdálkodás pedig átláthatatlan.  • Bérelnék
  • Hírek