Gerzson
-3 °C
2 °C

Torgyánt függetlennek nyilvánították

2001.05.28. 19:18
A parlament hétfői ülésén Áder János az ügyrendi bizottság állásfoglalása alapján bejelenetette, hogy a jövőben Torgyán Józsefet független képviselőnek kell tekinteni, és a szintén exkisgazda honatya, Pápai Mihály mellett kell ülnie. Elkerülte a helyfoglalással járó konfliktusokat Torgyán József, és távol maradt az országgyűlés hétfői ülésétől, de közleményében lemondásra szólította fel Áder Jánost, mert szerinte a parlament elnöke tudatosan szembehelyezkedett a frakciótagságával kapcsolatos jogerős bírósági ítélettel.
Nem lehet felülbírálni a kisgazda frakció döntését, ezért az ügyrendi bizottság állásfoglalása alapján, a jövőben Torgyán Józsefet független képviselőnek kell tekinteni - jelentette be a Ház hétfői plenáris ülésének elején Áder János. A házelnök kijelentette, a bizottság a kisgazda frakció döntését vette alapul. A házelnök tájékoztatása szerint ezt a döntést a házszabály szerint nem lehet felülbírálni.

A helyfoglalással járó esetleges konfliktusok elkerülése érdekében Torgyán távol maradt az országgyűlés hétfői ülésétől, mivel felesége tájékoztatása szerint "nagyon sok dolga van".

Torgyán lemondásra szólította fel Ádert

Torgyán József lemondásra szólítja fel Áder Jánost, mert szerinte a parlament elnöke tudatosan szembehelyezkedett a frakciótagságával kapcsolatos jogerős bírósági ítélettel. Az FKGP elnöke közleményében emlékeztet: Áder Jánost korábban arra kérte, hogy "a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete alapján állítsa helyre a törvénysértés miatt semmis frakcióhatározatok bejelentése előtti állapotot". Torgyán véleményét levélben megküldi az Országgyűlés elnökének, valamint a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek, továbbá az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője már a kisgazda képviselőcsoport délelőtti munkaértekezlete után kijelentette, hogy Áder János házelnök is úgy véli, hogy a függetlenek között van a helye Torgyán Józsefnek. A kisgazda politikus elmondta, kétszer is beszélt telefonon a parlament elnökével, aki ugyanazon a véleményen volt, mint a frakciótagok: a pártelnök frakciótagságáról minimum egy fél év múlva lehet dönteni, addig is az FKGP-ből miatta kilépett független honatyák mellett a helye.

A frakcióvezető úgy tudja, hogy a házelnök titkárságára a mai napig nem érkezett meg a Fővárosi Bíróság két héttel ezelőtti döntése, miszerint Torgyán Józsefnek a kisgazda képviselőcsoportból való kizárása törvénytelen volt. Az Index megtudta, a bíróság a jövő héten küldi el írásbeli indoklását a Parlament elnökének.

dr. Torgyán József, független képviselő

A munkaértekezlet előtt Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára kisebb tanácskozást tartott a Torgyán-hű politikusokkal. Információink szerint ezen Torgyán Józsefné Cseh Mária azt követelte képviselőtársaitól, hogy zárják ki a frakcióból Szentgyörgyvölgyi Pétert. Ezzel azonban nem értettek egyet a kisgazda frakciótagok, így az utána következő tanácskozáson ez szóba sem került. Az ülésen Boda Ilona, a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkára megüresedett országgyűlési jegyzői posztjára Koppáné Kertész Margitot választották meg.

Torgyán: Napirend előtt, a nép előtt
Torgyán József miután függetlenként alig kap szót a parlamentben, napirend előtti felszólalásait (Napirend előtt, a nép előtt címmel) az FKGP honlapján teszi közzé. Legújabb irományában a "liberális csapdáról" ír, melyben a Fidesz és az SZDSZ háttérből megkonstruált kétpólusú politizálás kiötléséről van szó. "_ a jobboldalon a konzervatívnak álcázott, valójában mérsékelten liberális Fidesz és a Fidesz-be mindinkább beolvadni kész, de a látszatra sokat adó, ugyanakkor mindenre hajlandó vadliberális SZDSZ mellett csupán a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt létezik. Ahhoz, hogy a jobboldalon is csak egy párt maradjon, szükség lenne az FKGP lefejezésére, elnökének eltávolítására, ami által a Független Kisgazdapártot a parlamenti küszöb alá lehetne szorítani. Az SZDSZ vezetői egy idő óta látják, hogy liberál-posztkommunista irányzatuk megbukott. Ezzel a hitvallással 2002-ben a Magyar Országgyűlésbe bekerülni nem tudnak, ezért újabb politikai fordulatot kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy reményük legyen - hitetlen létükre - a feltámadásra_ Ehhez azonban újból be kell csapniuk a magyar népet, s olyan fondorlatos jobbra átot kell csinálniuk, amely hihetőnek tűnik."