Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Torgyán József mondjon le!

2001.02.16. 15:00
Tökéletes időt választottak a kisgazda reformerek arra, hogy a transzparensek emelgetésében ne zavarják őket a tollal bélelt kabátok. A Belgrád rakparti székház előtti tavaszban hatszázan kiabálták, hogy ,,Torgyán József mondjon le", így Liebmann Katalin, és Lányi Zsolt szónoklata majdnem elveszett a tapssal telítődött ricsajban. A vidéki reformerek busszal, és hajnali vonattal érkeztek, Lányi Zsolték meg villamossal távoztak, így biztosra vehetjük, hogy a PR-szakemberek a kisgazdákhoz is bevették a lábukat. Az ingyen tea-zsíros deszka formáció felhajtóerejéről meg ne is beszéljünk.
Apró dolgokon múlott, hogy a Torgyán József elmozdítását szorgalmazók nem csaptak össze a Torgyán-pártiakkal, akik szintén jelen voltak a tüntetésen, de főképp a rendőrökhöz közeli zónába húzodtak. Így esély sem volt az összecsapásra, bár a hangulat már a tüntetés előtt többször a tetőfokra hágott valahányszor táblával felvértezett tüntetők csatlakoztak a csoporthoz. A legnagyobb sikere kétségkívül a ,,Benyelted a gazdák pénzét Pubi" feliratú kartonlapnak volt, amit Jurkó János Sajószentpéterről utaztatott a székesfővárosba.

az FKGP Zrínyi Ilonája
- Tűnjenek el a francba - fogalmazott egyszerűen az Indexnek Jurkó, majd magasra emelte a táblát, hogy hóna alatt Cseh László, '98-ban visszaléptetett kisgazdának adjon helyett.

- Még csak meg sem köszönte, és most is folyamatosan hazudik - összegzett Torgyánról a sértett kisgazda, és Dr. Maczó Ágnest nevezte meg ideális elnöknek.

Maczó, mint Zrínyi Ilona

Maczó Ágnes egyébként több írott követelésben is szerepelt, ,,az FKGP Zrínyi Ilonája" volt a legfrappánsabb hasonlat, amellyel feltűnően sokan egyetértettek. A tömeg viszont abban abszolute megegyezett, hogy Torgyán elnök úrnak távozni kell, különben a pártanak annyi, meg egy bambi.

-Mi Csepelről jöttünk, és nem is a párt sorsa a legfontosabb, hanem a hazáé - magyarázta az ittlévők akaratát a csepeli tüntető, de szavait elnyomta a Gerappa-Torgyán Mix, amelyen mindenki jókat derült, és amelyet mindenki telitalálatnak érzett. A Fel, fel vitézek dallamát már kevesebben énekelték, a himnusz azonban újra konszenzusos hangulatot teremtett, és lecsengő hagjaira belépett a politkusi had, és megcélozta a piros Mazda kistehergépjármű mikrofonos platóját.

Ének és vers

Liebmann és Lányi
Lányi, Liebmann, Csúcs, Kiszely, Pápai, Molnár - vonultak a reformerek, arcukon a megnyugvás, és bizakodás: itten most véghez visszük, amit akarunk. A tömeg éljenzett, tapsolt, és lassan beszorította a hazánk valamennyi médiumát reprezentáló sajtómunkássereget az autóhoz. A szervező köszöntő szavai, és ,,mi együtt gondolkodunk" ars poeticai megjegyzése után elhangzott Ady Endre Tűz csiholója című verse, amely tökéletesen illeszkedett a Gábor Áron rézágyúja dal eléneklése által kijelölt esztétikai keretbe.

Lányi szavai egy nyerő ember szavai voltak. Nagy hangon és tagoltan beszélt, így feltehetőleg nem halotta, amikor ,,Lányi te fasiszta" berepült a légeb. Lányi felhívta a figyelmet, hogy ,,Ez a nyitány", és a kisgazda párt elemi érdeke a megújulás, valamint a vidék-főváros közti mesterségesen gerjesztett ellentét megszüntetése. A tömeg azt hallotta, amit hallani akart: ,,korrupciómentes kisgazdavezetést", ,,új, tiszta, becsületes országot"- szóltak a szólamok. ,,Mi egyek vagyunk, mi magyarok vagyunk" - fejezte be a szónaoklatot Lányi.

A 12 pont

Liebmann Katalin ragadta magához a szót
Ezután A walesi bárdok sorai jöttek, majd Liebmann Katalin ragadta magához a szót, a karomat meg Kalácska Pál, aki az imént szólt be, hogy ,,a türelmi zónába kéne küldeni ezt a nőt". Kalácska egyike volt azoknak, akik szélhámosok gyülekezetének nevezték a tüntetést, és nem értett egyet a Liebmannn által felolvasott Mit kíván a kisgazda társadalom 12 pontjával. Mint kiderült: elsősorban korrupció-mentességet, demokratikus vezetést, a nemzet minden tagjának szóló programot, valamint - a 9.-dik pontban - Torgyán József eltűnését. Ebben a pillanatban volt leghangosabb a moraj, egyetértő kiabálások mindenütt.

A leosztás

Üzenet Torgyán Józsefnek
A többi politikus némán állt, szemlélődött a csoport felett, amelynek létszámát Bartos Barnabás, pesti kisgazda nevetségesnek tartotta, és rögtön hozzátette, hogy ,,Torgyán mellett ennél sokkal nagyobb tömegek állnak". Liebmann mellett viszont egy egész sajtópiac, akiknek végül kiosztott egy nyílt levelet, amelyben torgyán eltűnését követelik.

Ekkor már Lányi ,,a baloldali veszély itt dörömböl a kapuban" mondatát kitörölte az emlékezet, és a csoport oszlani kezdett, mint Németh László, Pest megyei alelnök álomképe, aki a tüntetés előtt ezres tömeget jósolt a ripoternek.

PR

A Belgrád rakparti székház előtti tavaszban hatszázan kiabálták, hogy ,,Torgyán József mondjon le"
A zárás sima volt, és kidolgozott, több tucat fotóripoter rögzítette, hogyan zsúfolódik Lányi Zsolt, Kiszely Katalinhoz a 2-es villamos ajtójában, hogy elhúzzon a parlament irányába. Az ottmaradottak apró csoportokban beszélgettek, Morvai Ferencs Potyka bácsival, Liebmann az újságírókkal, a fiatalok pedig egymás közt.

-Kisgazdák vagytok?

-Dehogy, csak szeretnék, ha eltűnne Torgyán - mondta a megszólított fiatalember, és feltehetőleg azon gondolkozott, hogy miképpen jutnak a tatabányai útra, ekkora dugóban. Végül még megjegyzi: ,,A megújult kisgazdákra fogunk szavazni.

Mint ahogy feltehetőleg az az öt utcagyerek is a 2012-es választáson, ha emlékeznek még rá, hogy milyen frankó zsíroskenyeret nyomtak teával a Belgrád rakparton, miközben az a szőke nő folyamatosan mosolygott.