Béla
13 °C
27 °C

Balatonboglárnak adományozták a Teleki-szobrot

2004.04.03. 15:56
Az egykori miniszterelök szobra a lengyel-magyar barátság kegyeleti helyére kerül. A somogyi szabad demokraták szerint Telekinek szobra az antiszemitizmus szobra is egyben. A szobrász jó szobrot akart.
Teleki Pál szobra méltó környezetbe, a lengyel-magyar barátság kegyeleti helyére kerül - tartalmazza az a szombaton Balatonbogláron aláírt adománylevél, amely szerint a Teleki Pál Emlékbizottság a szobrot a Balaton-menti város megőrzésére bízza.

A lengyel-magyar barátság kegyeleti helyére kerül

A szoborállítást kezdeményező emlékbizottság adománylevelét Csicsery-Rónay István, az emlékbizottság ügyvezető elnöke, Bakos István, a Teleki Pál Szoboralap kezelője, Kovács Miklós polgármester és Szőllősi Ferenc plébános, a helyi Lengyel-Magyar Barátság Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

"A Teleki Pál Emlékbizottságnak a nemzet egésze számára pályázati támogatásokból és közadakozásból készíttetett Teleki Pál szobra méltó környezetbe, Varga Béla pápai prelátus hamvai közelébe, a lengyel-magyar barátság kegyeleti helyére kerül" - olvasható az ünnepélyes szoboravatást megelőző adománylevélben.

A szobrot az emlékbizottság eredetileg a budai Várban, a Sándor-palota mellett tervezte felállítani, de a Fővárosi Közgyűlés ehhez nem járult hozzá. A február 26-i közgyűlési vitában a szocialista és szabad demokrata képviselők azzal utasították el a szoborállítás gondolatát, hogy Teleki Pál miniszterelnökségéhez több zsidótörvény elfogadása kötődik.

Az emlékbizottság ezek után úgy döntött, hogy a balatonboglári római katolikus templomkertben helyezik el Rieger Tibor ülő alakos bronzszobrát.

Elfogadták

A szoborállítás gondolata először 1991-ben, Teleki Pál halálának 50. évfordulóján merült fel. Az ötletet a főváros először támogatta, később viszont kiderült, hogy nincs konszenzus a kérdésben - mondta Csicsery-Rónay István az adománylevél aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Kovács Miklós balatonboglári polgármester közölte, hogy a szobor befogadásáról a város képviselő-testülete március 15-ei ünnepi ülésén vita nélkül határozott, az erről szóló határozatot 13 igen és egy ellenszavazattal fogadták el.

"Balatonboglár egy véleményen van, örül, büszke, gazdagabb lett a település" - jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva. Az SZDSZ Somogy megyei szervezete március 26-án az MTI-n keresztül tiltakozott a balatonboglári döntés ellen.

Jó szobrot akart

"Ilyen politikusnak szobrot állítani annyi, mint szobrot állítani az antiszemitizmusnak" - írták a somogyi szabad demokraták közleményükben. Kovács Miklós azt mondta, hogy hozzá nem jutott el tiltakozás, mindössze egy, a szobor felállítását kifogásoló levelet kapott egy magánszemélytől.

A Teleki-szobor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatta anyagilag, a tárca képviselője azonban nem szerepelt a szoboravató ünnepség programjában. Bakos István szerint "visszariadhattak a Fővárosi Közgyűlés elutasítása miatt".

Rieger Tibor szobrászművész - akinek mintegy ötven szobra, alkotása díszíti Magyarország köztereit - a balatonboglári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére azt mondta: "engedtessék meg, hogy ne a szobrász védje a művet, nekem a célom az volt, hogy jó szobrot alkossak".