Valér
4 °C
8 °C

Száz méteren múlt Törökkoppány szerencséje

2004.11.07. 09:01
A Somogy megyei Törökkoppányban három éve termel földgázt az amerikai El Paso. A földgázkitermelés megindulása előtt az amerikaiak lebetonozták az utat és megerősítették a kishidat, de a falu mesés meggazdagodása elmaradt.
A törökkoppányi Bisztróban két férfi lézeng. Józsi a munkanélküli-segélyt, Béla a rokkantnyugdíjat kapta meg a minap. A pénz egy részét a kocsmárossal aprópénzre váltatják és a zsákbamacska-automatába dobálják. A kis golyókban többnyire csak cukorkát találnak (ez a nem nyertnek felel meg), de azért sikerül kihúzniuk egy telefontoknak és egy zsebrádiónak is a számát, így valamivel vidámabban rendelik az újabb kört.

A faluban tíz százalék a munkanélküliek aránya. Béláékat hidegen hagyja a faluhatárban talált földgáz, azt mondják, hogy senki sem dolgozik ott a faluból, különben meg "jó kis falu ez", körjegyzőség is van.

Törökkoppányban szívesen emlékeznek a százötven éves török megszállásra. A budai pasa a 16. század közepén foglalta el a Koppány völgyzúgóinak falvait, és a kedvező fekvésű Törökkoppányt tették meg az új szandzsák székhelyének. Fürdőt, várat, vízvezetéket építettek, a templomot dzsámivá alakították. A hajdani dicsőségre ma már csak Gül baba szobra emlékeztet, a Török Köztársaság ajándéka, amit a budapesti nagykövetük avatott fel három évvel ezelőtt.

Teltek-múltak az évszázadok, a törököt elűzték, a falu hol az Esterházyakhoz, hol a veszprémi püspökséghez tartozott, a főutak, vasútvonalak elkerülték, és a 20. századra nem lett több annál, ami: a Koppány völgyének egy kis faluja, igaz, körjegyzőséggel.

Szerencséjük volt

Mit? Hol? Mikor?
Magyarország kőolaj- és földgáztermelése csökken. A kőolajtermelés 1995 és 2001 között 1,6 millió tonnáról egymillió tonnára, a földgáztermelés 5,1-ről 3,3 milliárd köbméterre csökkent. Gazdaságosan kitermelhető földgázkészletet 1936-ban a Zalai-dombvidéken találtak. A legnagyobb szénhidrogénmezőket az ötvenes-hatvanas években találták. Kőolajat az Alföldön Algyő-Szeged-Kiskundorozsma térségében és Kiskunhalas környékén, valamint Budafa-Kiscsehi-Zalakaros térségében és Nagylengyel környékén, földgázt Hajdúszoboszló, Orosháza, Algyő, Szank, Zsana, Kiskunhalas környékén, és Görgeteg-Babócsa, Lovászi környékén bányásznak. És 2001-től Törökkoppányban is.
Évszázadokat kellett várni az újabb külföldi kapcsolatra. A kilencvenes évek végén az amerikai El Paso kutatott sikerrel földgáz után a falu határában. "Szerencsénk volt, száz méteren múlt, hogy nem a szomszédos Koppányszántón találták meg a földgázkészletet" - mondta ifjabb Varga György, a település polgármestere.

Szénhidrogén után kutató koncessziós cégek már a két világháború közötti Magyarországon megjelentek. Az első nagyobb olajlelőhelyet a Zalai-dombvidéken a Standard Oil találta, a néhány év múlva a Wintershall nyert el koncessziót az Alföldre, de a második világháború után már csak a magyar-szovjet közös cégeknek állt a zászló.

A koncessziós cégek a Horn-kormány idején szerezhettek újra kutatási jogot Magyarországon, de a kutatási kedvüket sokáig hátráltatta, hogy a kitermelt földgázt a MOL-nak kellett felajánlaniuk, a magyar olajcégnek azonban ráfizetéses volt a földgázüzlet. A fordulatra a 2003-ig kellett várni, amikor a földgázellátásról szóló törvény mondta ki: "A földgáztermelő az általa termelt földgázt szabadon értékesítheti".

Érett készlet

A piacliberalizálás óta kutatási engedéllyel vagy koncessziós szerződés keretében főleg amerikai cégek fordultak meg az "érett" kőolaj- és földgázkészlettel rendelkező Magyarországon. A Pogo, a Gustavson, az Xpronet vagy a Pangea kutatásairól keveset tudni, kitermelhető mennyiséget egyedül az El Pasóba beolvadt Coastal talált Törökkoppány térségében. Az El Paso, a koncessziós szerződés szerint, 35 évig folytathatja a földgáz kitermelését. Az amerikaiak 2001 előtt 3 milliárd forintot költöttek a kutatásokra.

#alt#
Klikk a képre!
"Bármi előfordulhat" - válaszolta Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség főtitkára arra a kérdésre, hogy várható-e "algyői méretű" szénhidrogén-lelőhely feltárása Magyarországon. A teljes és ismert kitermelhető kőolajkincs például 28 millió tonna, amiből évente egy-másfél millió tonnát termelnek ki. Az elmúlt évtizedek magyar kutatási anyagához, térítés ellenében, a koncessziós társaságok is hozzájuthatnak. Zoltay szerint a koncessziós társaságok túlzottan nagy érdeklődésére nem lehet számítani. "A koncessziós jogot szerzett cégek kutatási eredményei befolyásolhatják az érdeklődést" - mondta a főtitkár.

Nem kapnak többet

Törökkoppányban a próbafúrások megkezdése előtt fél évvel lakossági fórumokon tájékoztatták a falu lakóit arról, hogy mire számíthatnak a jövőben. A kutatási területre kijelölt föld tulajdonosait kárpótolták. Mielőtt a hatvantonnás fúrótornyot hozták, újjáépítették a szállítási útvonalba eső kishidat, a földutakat kibetonozták. A falu legújabb kori felemelkedése mégsem kezdődött el. "Költségvetésünk kétszázmillió forint, forráshiányunkat az állam pótolja - mondja a polgármester. - Az El Paso megjelenése óta kilencmillió forinttal, ennyi iparűzési adót fizetnek az amerikaiak, kevesebb pénzt kapunk."