Paszkál
10 °C
15 °C

Olimpikon az a férfi, akinek bombákat találtak a kocsijában

2008.10.25. 09:18
A sydney-i olimpiai csapat volt cselgáncsozóját, T. Krisztiánt gyanúsítja a rendőrség robbanószerrel való visszaélés miatt, írja a Blikk. A lap szerint ő az, akinek Peugeot-jában csütörtök este repesz- és gyújtóhatású bombákat, kisebb csőbombákat és pirotechnikai eszközöket találtak. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az őrizetbe vett 33 éves férfi a rendőrség szerint radikális szervezetekkel állt kapcsolatban.

Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton délelőtt azt a budapesti férfit, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök csütörtökön a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt, mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője szombaton az MTI-nek. A szóvivő elmondta, hogy a férfi pénteken részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják a nyomozók.

A Blikk információi szerint a gyanúsított korábban válogatott cselgáncsozó volt, magyar bajnokként képviselte hazánkat a sydney-i olimpián. A Blikk megtudta, hogy a fiatalember egy angyalföldi autószerlő műhely vezető munkatársa, a nyomozók péntek éjjel titokban átkutatták az épületet, ahol bombakészítésre alkalmas eszközöket találtak. A Népszabadság információi szerint a 33 éves T. Krisztián szülei a Lelkiismeret '88 nevű szervezet aktivistái.

A Népszabadság Online bűnügyi hírszerzési adatokra hivatkozva azt írja, hogy a fiatalember több társával - akik közül a rendőrség még nem azonosított mindenkit - az október 23-i megemlékezések alatt használni akarta a bombákat. Úgy tudják, a rendőrség azért védte a szokásosnál is nagyobb erőkkel és útakadályokkal is számos rendezvény helyszínét, mert meg akarták akadályozni, hogy a bombát szállító autóval áttörjék a rendőrkordont.

A terrorcselekmény előkészülete és más bűncselekmények elkövetésének gyanújával őrizetbe vett férfi és társai kidolgoztak egy B tervet is, ha a rendezvények után nem lennének összecsapások, és nem tudnák használni a bombákat, írja a Népszabadság Online. Ez esetben a West End bevásárlóközpont előtt robbantottak volna. Ezt a hírt Bartha László sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta, ahogy azt sem, hogy valóban a válogatott cselgáncsozóról van-e szó. Az biztos, hogy az NNI információi alapján a Westend mellett, a Nyugati téren a BRFK akciósai csaptak le T. Krisztiánra.

A férfi ügyvédje szerint ugyanakkor jelenlegi formájukban alkalmatlanok voltak az eszközök komoly kár okozására, derül ki a Tények.hu videofelvételéből. Az ügyvéd elmondta, hogy a robbanóeszközök másfél-két éve, a 2006-os zavargások idején készültek, azóta egy fészerben rozsdásodtak, többnek el volt szakadva a vezetéke, így csak riadalom keltésére lettek volna alkalmasak. Hogy komoly sérülést okozzanak, sokat kellett volna még dolgozni velük.

Így néznek ki a kocsiban talált bombák

Csütörtökön este a BRFK akcióosztályának munkatársai a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelzése alapján vizsgáltak át egy autót. Először azt lehetett tudni, hogy időzítővel ellátott bombák voltak benne, a további vizsgálatok azonban megállapították, hogy valójában távirányítású szerkezetekről volt szó.

A kilenc házi készítésű robbanóeszköz egyenként egy-egy kisebb kézigránátnak megfelelő pusztító erővel bírt, tízméteres hatósugáron belül okozhatott volna súlyos sérüléseket, mondta az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Imre ezredes, a Készenléti Rendőrség tűzszerészszolgálatának a parancsnoka.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken elmondta, hogy a Nyugati téren elfogott autós egy 33 éves, budapesti férfi. A nyomozók később házkutatást is tartottak nála, a lakásból a bombák gyártásához szükséges tervrajzok és további csőbombák kerültek elő. Robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indult ellene eljárás, de vizsgálják, hogy megvalósult-e a terrorfenyegetés előkészülete.