Konrád
5 °C
17 °C

A titkosszolgálat is figyelte T. Krisztiánt

2008.10.26. 14:30
A polgári titkosszolgálatok is szemmel tartották T. Krisztiánt, akinek az autójában három gyujtóbombát és kilenc csőbombát találtak október 23-án. A férfi ügyvédje szerint a bombákat még a tévéostrom idején gyártották, azóta valószínűleg már használhatatlanná váltak.

Együttműködött a Nemzetbiztonsági Hivatal a rendőrséggel annak az akciónak a lebonyolításában, aminek eredményeként csütörtökön a rendőrök őrizetbe vették T. Krisztiánt, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök a Nyugati téri felüljáró alatt. A polgári titkosszolgálatok magát megnevezni nem kívánó illetékese nem cáfolta az értesülést.

Mint mondta, az NBH örvényi felhatalmazásának megfelelően figyelemmel kísérte azokat a nemzeti ünnepet - és általában a közrendet - szélsőséges akcióval, "erődemonstrációval" megzavarni kívánó törekvéseket. A titkosszolga azt sem cáfolta, hogy T. Krisztiánnak kapcsolata volt a Lelkiismeret '88 nevű csoporttal. A Blikk értesülései szerint T. édesanyja alapító tagja a szervezetnek.

T. a Nyugati felüljáró alatt parkoló autójában három, távirányítóval ellátott gyújtóbombát és kilenc csőbombát találtak. T. ügyvédje, Novozányszky Ilona a TV2-nek nyilatkozva azzal védekezett, hogy ügyfele a bombákat két éve, a tévéostrom idején készítette, azok azóta egy fészerben porosodtak és időközben "használhatatlanná váltak".

Az ügyvédnő a Független Hírügynökségnek már mást nyilatkozott. A legújabb védekezés szerint a bombák ugyan működőképesek voltak, de "ijedtséget okozó dörrenéseken és füstölésen kívül nem történt volna más, ha működésbe lépnek". Szerinte védence egy szóval sem mondta, hogy akár az Astoriánál vagy a Nyugati téri bevásárlóközpontnál is robbantott volna. "Még azt sem tudta, hogy hol akarná egyáltalán használni, ha használhatná" - mondta.

T. Krisztiánt, aki a sydney-i olimpián cselgáncsozóként képviselte Magyarországot, szombaton, miután részletes vallomást tett, előzetes letartóztatásba helyezték.

A Népszabadság értesülései szerint T., amennyiben a tüntetéseken nem tudott volna robbantani, a West End bevásárlóközpontnál robbantotta volna fel a bombákat. A titkosszolgálatok érintettségére utal, hogy a West Endet október 23-án a szokásosnál jobban védték, 25 rendőr és 50 biztonsági őr teljesített szolgálatot, az épület több bejáratát pedig lezárták.