Megoldást akar a Fidesz Toller fizetésére

2007.11.22. 14:14
A Fidesz rendezendőnek tartja Toller Lászlónak a helyzetét, aki tavaly június óta csaknem 12 millió forintot kapott részben tiszteletdíj, részben pedig költségtérítés keretében az Országgyűlés hivatalától. Furcsállják, hogy a jegyzőkönyvekben Toller mindig úgy szerepel, mint akit helyettesítenek, noha nyilvánvalóan ülésenként nem tud meghatalmazást írni.

A Fidesz pécsi szervezete csütörtökön közleményben vetette fel, hogy Toller László számára havonta 419 520,- Ft-ot utalnak tiszteletdíj gyanánt. (Képviselői alapdíj és alkotmányügyi bizottsági tagsága szerint.) "Annak ellenére, hogy Toller László sajnálatos balesete óta munkaképtelen, mégis 2006. július óta legalább 6 712 320 forint volt a képviselői tiszteletdíja" - olvasható a nyilatkozatban.

"Toller László számára utalnak továbbá költségtérítésként havonta 287 040 forintot. Köztudomású, hogy képviselői feladataival kapcsolatban nem merülhettek fel költségei, így a 4 592 640 forint átutalása és felvétele nyilvánvalóan törvénytelen. Összesen 11 304 960 forint utalása történt meg - erősen vitatható módon" - véli a pécsi Fidesz.

A Fidesz szerint miután tavaly június óta Toller képtelen ügyeiben saját maga eljárni, ezért felvetődik a kérdés, hogy a parlamenti bizottsági jegyzőkönyvekben a mai napig miként szerepelhet "helyettessel" megjelölve, illetve ki írja alá helyette az eseti képviseleti megbízásokat.

Felszólítják az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökét, indítson vizsgálatot arról, hogy Toller László nevében ki írja alá az eseti megbízásokat. Felszólítják továbbá az Országgyűlés elnökét, hogy indítson eljárást 2007. január 1. napjától Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettsége(i)nek jogszabályszerű teljesítése vonatkozásában és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

Egyben felszólítják az MSZP Baranya Megyei Szervezetét, hogy méltósággal, de határozottan járjon el Toller László képviselői jogi státusának rendezésében, és kezdeményezze országgyűlési frakciójánál módosító javaslat benyújtását a képviselői jogállásról szóló törvény keretén belül az olyan esetekre, amely a munkavégzés közben tartós munkaképtelenséget és egészségkárosodást szenvedett képviselőkre vonatkozik.

Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke érdeklődésünkre közölte, évtizedes gyakorlata van a parlamentben egymás helyettesítésének. A leggyakoribb megoldás, hogy a ciklus elején a képviselő kitölt egy biankó meghatalmazást, amiről aztán szükség esetén tetszőleges mennyiségű másolat készíthető.

A másik eshetőség, amikor a bizottsági ülés elején amikor összegzik, ki hiányzik, a hiányzó párttársai bemondják, kit helyettesítenek éppen. Avarkeszi nem tagadta, hogy a helyzet visszás, de arra hivatkozott, hogy ezt a helyzetet nem Toller László ügye szülte. Leszögezte, senki nem írja alá Toller helyett az eseti megbízásokat, ugyanakkor tényszerű, hogy a képviselőt minden bizottsági ülésen helyettesítik.  • Hírek
  • Hírek