Szilárda
-4 °C
3 °C

Toroczkait most felmentették, de még súlyosabb bűncselekménnyel vádolhatják

2007.10.25. 11:24
Ismét szabadlábon van Toroczkai László, de öröme nem lehet felhőtlen, hiszen az eddigi vádnál súlyosabb bűncselekménnyel vádolhatják meg. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke szerint koncepciós eljárás zajlik ellene.

A bíróság felmentette Toroczkai Lászlót a gyülekezési jog megsértésének vádja alól és szabadlábra helyezte. Az ügy iratait azonban átküldik a VI-VII. kerületi ügyészségre, mert a bíróság úgy találta a tüntetésről készült felvételek alapján, hogy a Toroczkai által elmondott beszéd hangvétele alkalmas lehet az izgatás büntettének megállapítására. A bíróság példakánt említette, hogy Toroczkai arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom még nem ért véget, máskor pedig oroszlánokhoz és harcosokhoz hasonlította hallgatóit.

A bíróság szerint meg kell vizsgálni a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét is, ugyanis Toroczkai magatartásából okszerűen következhettek a későbbi erőszakos cselekmények. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet.

Tóth László, Toroczkai László édesapja és védője az eljárás megszüntetését kérte fiával szemben, mert szerinte rendzavarást nem követett el. Legfeljebb a passzív ellenállás miatt indítható rendőrségi hatáskörben eljárás, amiért pénzbírság szabható ki.

Az ügyész szerint Toroczkai elkövette a rendzavarást. Olyan demonstrációt vezetett, amelyet a rendőrség nem engedélyezett, ezzel akadályozta a forgalmat. Hangulatot keltett verbális eszközökkel, ami megalapozta a későbbi garázdaságokat, autók felborogatását, üvegek dobálását.

A tárgyalóteremben lévő 40 szimpatizáns tapssal fodadta Toroczkai megnyilvánulásait, az ügyész kijelentéseit bekiabálásokkal zavarták.

Toroczkai László a bíróság előtt

Toroczkai a tárgyalás után elmondta: koncepciós eljárás áldozata, szerinte erre utal, hogy elfogásakor a rendőrök még csak a passzív ellenállás miatti szabálysértéssel vádolták, addig ma már rendzavarás volt a vád. De most a bíró egy még sokkal súlyosabb, akár több éves szabadságvesztéssel járó vádat akar a nyakába varrni.

Panaszkodott, hogy az elmúlt napokban folyamatosan egyik helyről a másikra szállították; volt a XX. kerületben, a Gyorskocsi utcában, most Szekszárdról szállították a tárgyalásra.

Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét hétfőn este állította elő a rendőrség a budapesti zavargások során.

Másnap Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondta: az engedély nélküli tüntetés miatt Toroczkai Lászlót egyértelmű felelősség terheli, mivel pontosan tudott arról, hogy a rendőrség a rendezvény megtartását betiltotta, ennek ellenére arra biztatta a Szabadság téren bejelentett rendezvényen megjelent embereket, hogy vonuljanak az Operaházhoz, ahol állami díszelőadást tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójának előestéjén.

Toroczkai farkasszemet néz a rendőrsorfallal október 22-én este (Fotó: Beliczay László)

Toroczkai László a bíróság előtt azzal védekezett, hogy ő nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy az általa korábban bejelentett vonulást megtiltotta volna a rendőrség. Arról ugyan kapott hivatalos értesítést, hogy egy tüntetéssel kapcsolatos határozatot át kéne vennie, de mivel ezt nem adták oda neki, ezért ő sem járt utána, hogy átvegye.

Toroczkai a tárgyaláson elmondta: a Szabadság téren hallotta a pletykát, hogy a vonulást megtiltották. Éppen ezért a színpadon is beszélt erről – hozzátéve, hogy ő magánszemélyként elindul az Opera felé.

Toroczkai emlékeztetett, hogy korábban a rendőrök egy szegedi pláza parkolójáig is utána mentek egy tiltó határozattal. A tanúként megjelenő rendőrök elmondták, hogy parancsnoki utasításra Toroczkait, mint az egyik szervezőt emelték ki a tömegből. Toroczkai előállításakor a földre ült és passzív ellenállást tanúsított.

A rendőrök szerint már Toroczkai elfogása előtt is üvegekkel dobálták a rendőröket. Toroczkai viszont biztos benne, hogy az erőszak csak az előállítása után történhetett. Ügyvödje utalt arra, hogy esetleg éppen védence elfogása miatt szabadulhattak el az indulatok.

Toroczkai emlékeztetett, hogy a vonulást tiltó határozat abszurd módon hivatkozik a közlekedés aránytalan megzavarására, hiszen az Opera környékét a rendőrség amúgy is elzárta a forgalom elől.

A tárgyalás második felében október 22-i videófelvételeket vetítettek, többek között az Index videóit is.

A Nagymező utcai összecsapás – klikk!

A Markó utcában egész nap komoly volt a rendőri jelenlét. Rendbontás nem történt, bár a bíró néha figyelmeztetette a hallgatóságot, hogy ne zavarják bekiabálásokkal a tárgyalást. A vendégek közül többen árpádsávos kendőt viseltek, volt aki teljesen egy zászlóba burkolózott, és volt katonasapkában érkező érdeklődő is..

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!