Gerzson
-3 °C
3 °C

Tölgyessy szerint nagy a baj

2008.05.29. 20:02
Kapcsolódók (14)
Tölgyessy Péter szerint az SZDSZ nem tudja, hogy mit akar, a Fidesz pedig kivárásra játszik, így megtippelni sem lehet, hogy előrehozott választások lesznek-e jövőre. Pedig az országnak cselekvőképes kormányra lenne szüksége, mert nagy a baj.

Nagy a baj Magyarországon, olyan cselekvőképes kormányra lenne szükség, amely szembe tud nézni a problémákkal, mondta Tölgyessy Péter egy budapesti könyvbemutatón. Szerinte a jelenlegi helyzetben az egyik lehetőség, hogy a kisebbségi kormány stabilizálja magát, a másik, hogy akár már ősszel választásokat kell tartani. Ennek ugyan szerinte sincs sok esélye.

A politikai élet minden szereplőjének tisztában kell lennie azzal, hogy ősztől napirendre kerülnek a meghatározó törvények, az adó- és a költségvetési törvények, "ami elől nem lehet kimenekülni a folyosóra", mondta. Szerinte most minden az SZDSZ-en múlik.

"Nekem az az érzésem, hogy az SZDSZ nem döntötte még el, hogy mit fog csinálni. Jelenleg azt mondják, hogy esetről-esetre döntenek, de ez azt jelenti, hogy még nem döntöttek" - mondta. Szerinte nem elképzelhetetlen, hogy csak az adó- és a költségvetési törvény végszavazásakor derül ki, hogy előrehozott választások lesznek-e.

Amennyiben kiderülne, hogy "az egész történet egy csőd", azaz nem lesznek adótörvények és költségvetés a jövő évre, akkor mindenképpen előrehozott választásokat kell tartani tavasszal.

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz sem tudja, hogy mit csináljon ebben a helyzetben, "mondogatják, hogy előrehozott választásra van szükség, de nem sokat tesznek ennek az érdekében". A legnagyobb ellenzéki párt benyújthatott volna konstruktív bizalmatlansági indítványt, ami egyértelmű állásfoglalásra késztethette volna az SZDSZ-t is.

Szerinte a Fidesz most kivárásra játszik, stratégáik szerint "még mélyebbre süllyedhet" a kisebbségi kormány. "Őszintén megmondom, nem tudom mi lesz ennek a végkifejlete, közben pedig mindannyian látjuk, hogy nagy a baj ebben az országban. Kellene egy olyan cselekvőképes kormány, amelyik szembe tud nézni a bajokkal" - mondta.