Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

MSZP: a politikának ki kell jönnie a templomokból

2004.12.21. 17:15
Az MSZP szerint a politikának ki kell jönnie a templomokból, ott nincs helye - hangsúlyozta Burány Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden. A tájékoztatón lejátszottak egy videofelvételt, amely Harrach Péter, az Országgyűlés fideszes alelnökéről készült, aki az európai parlamenti választási kampányban egy katolikus templomban mondott beszédet. Harrach közölte, liturgikus cselekményen kívül "történt a dolog", és a templomot, "mint helyiséget használtuk fel".
Burány Sándor szerint viszont az a követelés, hogy a politika jöjjön ki a templomokból, nem jelenti azt, hogy korlátozni kívánnák az egyházi szereplők közéleti tevékenységét. Egy demokratikus jogállamban az egyház véleményének is helye van, de az nem lehet dogma, ugyanis a közéletben minden kijelentés vitatható - mondta. Kérdésre válaszolva hozzátette: felhívása azoknak a politikusoknak szól, akik úgy gondolják, templomokban kell politikai véleményüket kifejteni, továbbá azokat az egyházi személyiségeket kívánja megszólítani, akik ennek teret adnak.

Harrach nem érti

"Nagyon sajnálom, hogy az, aki rejtett kamerával a templomban az említett felvételt készítette, nem kérdezte meg tőlem, hogy felveheti-e ezt az eseményt" - reagált Harrach Péter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Burány Sándor keddi sajtótájékoztatójára. A fideszes politikus azonban leszögezte, jó szívvel megengedte volna, hozzájárult volna a felvétel elkészítéséhez.

"Nem értem a problémát" - hangsúlyozta többször Harrach Péter. Mint elmondta, liturgikus cselekményen kívül "történt a dolog", és a templomot, "mint helyiséget használtuk fel". A frakcióvezető-helyettes elmondta: az egyik egyházközség őt, mint társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó közéleti szereplőt hívta meg. Mivel korábban a püspöki titkárság munkatársa volt, az említett szereplés "eredeti foglalkozásának folytatása volt".

"A politika nem csúnya dolog

"Miért nem hívhatnak meg szabadon ma Magyarországon az egyházközösségek egy közéleti szereplőt?" - tette fel a kérdést Harrach Péter. "Nagyon sajnálom, hogy az MSZP és Gyurcsány Ferenc az utóbbi hónapokban rendszeresen támadja a történelmi egyházakat. Ezzel éket vernek a hívő és nem hívő emberek közé" - hangsúlyozta a képviselő. "Dilettáns, és az egyházi élethez semmit nem értő emberek megjegyzése az, hogy a templomból jöjjön ki a politika" - jegyezte meg. "A politika nem kártékony, csúnya dolog" - mondta Harrach Péter, és értetlenségének adott hangot, miért ne lehetne tartani társadalmi-politikai előadást az egyházi közösségnek otthont adó templomban.

Pokorni: Gyurcsány válogassa meg tanácsadóit

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek "körültekintőbben kellene megválasztania a tanácsadóit", amikor ilyen ügyekkel foglalkozik és emel kifogást a parlamentben. Hangsúlyozta, hogy a templom nem csak szakrális, hanem közösségi tér is egyben, ahol az emberek "összegyűlnek, hogy beszélgessenek, netán még közügyekről, nota bene akár még politikáról is". A templomok közösségi funkciója évezredes, és ez így marad a jövőben is - mondta.

Hozzátette, hogy bizonyára a rejtett kamerás felvétel sem szakrális eseményt örökített meg, hanem egy olyan közösségi együttlétet, amely minden olyan embernek, aki a hívő közösséggel együtt él, normális és természetes. Aki ezt csak kívülről szemléli, korlátozott tapasztalatai félrevezethetik - jegyezte meg Pokorni Zoltán.