Natália
1 °C
7 °C

Még jó sokáig nem lesz a miénk Táncsics börtöne

2008.03.12. 08:19
A megállapodás értelmében az amerikaiak csak az után adják vissza a történelmi emléket, ha megkapják a felújított követségi épületet.

A nemzeti ünnep közeledtével időszerűnek éreztük, hogy utánajárjunk, mi történt Táncsics börtönével azóta, hogy Magyarország és az Egyesült Államok megállapodott a "történelmi jelentőségű épület" visszaadásáról. Fel is kerestük volna az épületet, de mint kiderült, az egyelőre amerikai diplomáciai terület, a követség pedig ilyen rövid időn belül nem adhatott külön belépési engedélyt.

És egy jó ideig még amerikai diplomáciai terület is marad. Az épület visszaszerzésén a Külügyminisztérium dolgozott. Külügyi forrásaink szerint a megállapodás értelmében az amerikaiak csak azután adják át a magyar államnak Táncsics börtönét, ha a csereként felajánlott Szabadság téri épületet felújítva, a követség biztonsági igényei szerint átalakítva birtokba vehették. Ez pedig időigényes folyamat.

Az ügyet a szerződés aláírása óta intéző Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már kiírta a tervezési és kivitelezési pályázatot, amin csak NATO-clearence-s, azaz a katonai szövetség biztonsági előírásait teljesítő vállalkozások pályázhatnak. A pályázatokat májusban bírálják el, ez után kezdődhet csak a tervezés.

A terveket aztán egyrészt az amerikaiak láttamozzák, de, mivel az amerikaiaknak felajánlott épület műemlék-jellegű, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is jóvá kell hagynia. A felújítás és átalakítás, ami a szigorú biztonsági követelmények miatt akár egy-másfél évig is eltarthat, csak ezután kezdődhet. Azaz, még külügyi forrásaink optimistának tűnő becslése szerint is leghamarabb három év múlva kerülhet ténylegesen magyar tulajdonba Táncsics börtöne.

Az épület további sorsával kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt, válaszukat csütörtökre várjuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?