Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Október 22-én adnák vissza Táncsics börtönét az amerikaiak

2006.06.26. 14:12
Ténylegesen ígéretet tett Táncsics börtönének visszaadására budapesti látogatásán George W. Bush a magyar külügy szerint. Az amerikaiak "fejlődést" várnak a több hónapja folyó tárgyalásokon, a magyarok már azt is tudják, melyik napon lehet újra magyar a nemzeti emlékhely.

"Több hónapja folytatunk tárgyalásokat a Táncsics-börtön visszaadásáról, reméljük, hogy a közeljövőben fejlődést érünk el" - kommentálta az Index megkeresésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik, neve elhallgatását kérő illetékese a New York Times értesüléseit, miszerint Gyurcsány csőbe húzta Busht a kérdésben múlt csütörtöki budapesti megbeszéléseik után.

Konkrét ígéret

A követség munkatársa nem tartotta illendőnek, hogy a két vezető négyszemközti tárgyalásának részleteiről nyilatkozzon. Polgár Viktor, a magyar külügyminisztérium szóvivője már kevésbé volt szemérmes, az Index érdeklődésére kijelentette, hogy Bush a találkozón ígéretet tett az épületegyüttes visszaadására.

Az amerikaiak Polgár elmondása szerint az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója előtti napon, tehát idén október 22-én adnák át a magyar államnak a Táncsics börtönét is magában foglaló ingatlanegyüttest. Az ingatlanokért cserébe "budapesti ingatlanokat" ajánlana fel a magyar állam, de hogy miket, arról a szóvivő még nem kívánt nyilatkozni.

Zavaros tulajdonlás

Az amerikai nagykövetség illetékese fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a "széles körben elterjedt mítosszal" szemben az Egyesült Államok nem háborús jóvátételként kapta, hanem 1948-ban megvásárolta Táncsics börtönét. Az amerikai illetékes állítását részben megerősítette Ráday Mihály városvédő is, mint mondta, "nem száz százalékban" volt jóvátétel az épület átadása. Ráday egyébként már Medgyessy Péter amerikai útja előtt előterjesztést készített a "nemzeti történelmi emlékhely" visszaszerzésére, tehát állítása szerint valójában már évek óta folynak a tárgyalások az ingatlanról.

A Táncsics-börtön tulajdoni helyzete egyébként elég összetett. Magát a börtönépületet Polgár Viktor tájékoztatása szerint is megvásárolták az amerikaiak 1948-ban, sőt 1985-ben a magyar állam vissza is vásárolta. A börtön azonban a mai napig csak amerikai tulajdonban lévő területről közelíthető meg (ez az, amit jóvátételként kaptak az amerikaiak), így az 1985-ös visszaszerzés után a magyar állam 33 évre jelképes, évi egy dolláros bérleti díjért tartós bérletbe adta.

Oroszlánszag

A hányatott sorsú épület Ráday - azon kevesek egyike, aki már járhatott benne - elmondása szerint pillanatnyilag az amerikai tengerészgyalogosok edzőterme. "Erősen oroszlánszagú" - jellemezte a városvédő a történelmi emlékhely pillanatnyi állapotát.