Valér
-2 °C
0 °C

Hiller: Nem lesz tandíj

2008.04.14. 16:22
Tandíj nem lesz semmilyen formában - jelentette ki Hiller István miniszter miután találkozott Pokorni Zoltánnal, a Fidesz alelnökével. A hallgatói képviselet felszólítja a kormányt, hogy adjon választ, akar-e bármilyen módon pénzt szedni a hallgatóktól.

Hiller István és Pokorni Zoltán találkozójának eredeti témája az "Új tudás-műveltséget mindenkinek" program volt. Március 9-én a tandíjról is döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson hozott döntést - mondta Hiller István miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzeléseiről.

A miniszter szerint semmilyen olyan koncepció és terv nincs a minisztériumban, amely a tandíjat visszahozná - mondta. Közölte: a rektori konferencia a jövő héten tart ülést, s ezt követően ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal.

Megszűnne a határ az állami és a költségtérítés képzés között

A rektorokat képviselő Magyar Rektori Konferencia azt javasolja: szűnjön meg az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés szétválasztása. Az első évben a felvételi eredmények alapján, a második évtől pedig évente a tanulmányi eredmények alapján dőlne el, kinek mennyit kellene fizetnie és ki tanulhat költségtérítés nélkül.

Hiller István azt mondta, ha részletesen megismerkedik a rektorok koncepciójával, akkor lesz véleménye - mondta Hiller István, hozzátéve: olvassa a nyilvánosságra került híradásokat, amelyek a még el nem fogadott anyagról szólnak.Az elképzelésnek azt a részét, amely az államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók közötti átjárást bővíti, a miniszter támogatja.

A pontos arányt Hiller István szerint érdemes közösen meghatározni. Most a leggyengébben teljesítő, államilag finanszírozott hallgatók 15 százaléka kerül át költségtérítéses képzésbe, a legjobban teljesítő 15 százalékuk pedig a költségtérítésesből az államiba, de a miniszter szerint ez elmehet akár a 100 százalékig is.

Az is fizet, aki eddig nem fizetett?

Ami felmerült, nem más, mint a jelenleg költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése, vélekedett Pokorni Zoltán. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek - mondta a Fidesz alelnök.

Hozzátette, ma nem igazságos és nem jó a rendszer, mert ez a kormány "szétverte" a kétszintű érettségi azon elemét, amely az összehasonlítható minőség, országos sztenderdek, versenyvizsga alapján az emelt szintű érettségihez kötötte a belépést az államilag finanszírozott képzésre.

Pokorni Zoltán nem látta megvalósíthatónak, hogy egyetemként, karonként, szakonként állapítsák meg az átjárhatóságot. Az ELTE csillagászképzésében hárman vesznek részt, annak mennyi a 15 százaléka? - tette fel a kérdést. Ennek a felelősségét nem lehet az intézményekre hárítani, ezt a kormánynak kell rendeznie - hangsúlyozta.

HÖOK: Tiszta vizet a pohárba!

Kitért arra is, hogy azoknak a diákoknak, akik az államilag finanszírozott képzésből önköltséges képzésre kerülnek át, valószínűleg csak kis része lesz olyan helyzetben, hogy ki tudja fizetni a képzés költségeit a második évtől. Példaként említette az orvosi képzésben részt vevőket, ahol a képzés díja 1 millió 330 ezer forint félévente. Azon diákok számára, akik nem képesek majd kifizetni ezt az összeget, az egy-másfél év tanulmányuk elveszett - mondta.

Tiszta vizet kell önteni a pohárba! A kormány arra adjon választ, akar-e bármilyen módon pénzt szedni a hallgatóktól, közölte Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Hozzátette: a tandíjat már sokféleképpen hívták, képzési hozzájárulásnak, fejlesztési hozzájárulásnak, nem ez a fő kérdés, hanem az, hogy kérnek-e pénzt bármilyen címen a hallgatóktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!