Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

4,5 milliárdot költött tanulmányokra a kormány öt év alatt

2008.07.15. 08:06
Bár 4,58 milliárdot költött a kormány tanulmányokra, ezek nagy részének semmi hasznát sem veszi. A legtöbb tanulmány, bár szakmailag jó, egyáltalán nem valósul meg. A tanulmányok negyede eleve kudarcra ítélt projektek alátámasztására szolgál, egy részükre pedig csókosokat kérnek fel, írja a Népszabadság.

Öt év alatt 4,58 milliárd forintot költöttek külsős szakértők tanulmányaira a minisztériumok. Összesen 1800 tanulmányt rendeltek meg, darabját átlagosan 2,5 millió forintért, írja a Népszabadság.

A lap értesülései szerint a tanulmányok árában nagy a szórás, volt, amelyik néhány százezerbe került, volt, amiért több tízmilliót fizettek. Az ár azonban nem feltétlenül tükrözte az anyag minőségét.

A kormányszóvivői iroda szerint így is megérte tanulmányokat rendelni, hiszen a külsős szakértők megbízása gyakran kifizetődőbb, mintha állásba vettek volna embereket. A Népszabadság szerint ugyanakkor az elvileg hatékony rendszerbe több helyen is hiba csúszott.

A lap értesülései szerint ugyan a baráti alapon osztogatott megbízásokból származó veszteségek elenyészőek az eleve megvalósíthatatlan projektek alátámasztására megrendelt tanulmányok árához képest. Ez utóbbi típusba a tanulmányok negyede tartozhat. Ennél is nagyobb részt tesznek ki a jó minőségű tanulmányok, amelyek azonban mégsem hasznosulnak. Ilyenek voltak az egészségügyi reform előkészítése során megrendelt tanulmányok.

A tanulmányok áttekinthetőségét nehezíti, hogy nagy többségüket az üvegzsebtörvény által megszabott ötmillió forintos beszerzési érték alatti áron készíttetik, így azok beszerzését nem kell nyilvánosságra hozni, írja a lap.