Valér
4 °C
8 °C

Visszavette a vezetést az MSZP

2001.06.22. 11:38
Bár az elmozdulás nem jelentős, a múlt héten egyenlített, a legújabb adatok szerint pedig újra az MSZP vezet a Fidesz előtt a biztos szavazó, pártválasztók körében - derül ki a TNS Modus legfrissebb, a FigyelőNeten közzétett felméréséből. Míg a legnagyobb ellenzéki pártra 43 százalék szavazna, a fiatal demokratákra csupán 38 százalék. Némileg javított pozícióján az MDF és az SZDSZ: mindkét párt a biztos szavazók 5 százalékát tudhatja maga mögött.
A két legnagyobb párt a biztos szavazó, pártot választók körében helyet cserélt a két héttel ezelőtti adatokhoz képest. Míg a 21. héten még a Fidesz a biztos pártválasztók szavazatainak 45 százalékát, a múlt héten pedig 42 százalékát tudhatta magáénak, a 23. hétre 38 százalékra csökkent a pártra voksolni szándékozók száma. Ehhez képest az MSZP népszerűsége két héttel ezelőtt 39 százalékon, a múlt héten a fej-fej mellett a nagyobbik kormányzópárttal 42 százalékon, e héten pedig 43 százalékon áll. A fenti elmozdulások, a TNS Modus felmérésében a hibahatáron belül maradnak. Az MSZP megítélésének javulásához hozzájárulhatott, hogy a párt két héttel ezelőtt, pontot téve a némi presztízsveszteséggel járó többhónapos kormányfőjelölt-kereső huzavonának egységesen Medgyessy Pétert választotta Orbán Viktor kihívójának.

Kimozdultak a holtpontról

Szonda Ipsos: minimális MSZP-előny
Az összes megkérdezett körében 2 százalék, a biztos pártválasztóknál 4 százalék a szocialisták előnye a Fidesz előtt a Szonda Ipsos legújabb, a Népszabadságban közzétett adatai szerint. Ha most vasárnap lennének a választások, az összes szavazók 26 százaléka az MSZP-re, míg 24 százalékuk a Fideszre voksolna. Az adatok alapján a MIÉP a harmadik legerősebb párt, amelynek jelenleg a voksok 4 százaléka jutna. A kisgazdák, az SZDSZ és az MDF fej-fej mellett 2 százalékon áll. A biztos szavazók 43 százaléka a szocialistákra, 39 a Fideszre, 6 százaléka pedig a MIÉP-re voksolna.

A másik négy parlamenti párt népszerűsége az elmúlt hetekhez képest kimozdulni látszik a mélypontról. Némileg javított ugyanis pozícióin az MDF és az SZDSZ: mindkét párt népszerűsége 5 százalékon áll. A kisgazdák a voksok 3, a MIÉP pedig 4 százalékát kapná a biztos szavazó pártot választóktól.

Továbbra is az MSZP a legszimpatikusabb

Az összes megkérdezett körében változatlanul a szocialista párt a legnépszerűbb (52 pont a százfokú skálán), bár az egy héttel korábbi adatokhoz képest ez 1 ponttal csökkent. A Fidesz szimpátia-indexe stabilan 48 pont - a két párt megítélése tehát továbbra is eltér. A pártszimpátia tekintetében az SZDSZ és az MDF követi a két nagy pártot, 40 és 39 százalékkal. Mögöttük a MIÉP áll 24 százalékos táborával, míg a kisgazdák csak az összes megkérdezett csupán 14 százalékának szimpatikusak.

A kormány megítélése az összes megkérdezett körében korábbi adatokhoz képest nem változott, jelenleg is 36 pont a százfokú skálán, változatlanul az elégedetlenek vannak tehát enyhe túlsúlyban. A magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók (körülbelül a felnőtt népesség harmada) most is kedvezőbben ítélik meg a kormány tevékenységét: a legutóbbi mérés szerint 42 pontot ért el.

A módszertan
A hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel szemben, amelyek egy adott hét vagy például öt nap alatt felvett adatokkal dolgoznak, a TNS Modus az év minden napján végez felmérést. Hetente 250 embert kérdeznek meg, az ország 135 településén. Az adatfelvétel sajátosságából adódóan lehetőség nyílik az ún. "görgetett átlagok" számítására is, amely az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére is alkalmas. A fenti felmérés egyrészt a 2000 márciusa óta az elmúlt 60 hétben felvett 15 ezer, másrészt az idén a 20. hétig lekérdezett 5 ezer fős adatbázisban elvégzett elemzés eredményeit tárgyalja.