Valér
-1 °C
0 °C

Több házasság, kevesebb gyerek

2002.12.20. 13:22
Többen kötöttek házasságot, viszont kevesebb gyermek született októberig, mint a tavalyi év hasonló időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból. A halálozás ugyancsak magasabb volt, mint egy évvel korábban, így a születések csökkenése és a halálesetek növekedése hét százalékkal emelte a népességfogyást 2001-hez képest.
Emelkedett a házasságkötések száma, kevesebb gyermek született és többen haltak meg az idén az első tíz hónapban, mint egy évvel korábban; a népességcsökkenés üteme kismértékben meghaladta a 2001 januárja és októbere közötti mértéket. Az előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal pénteken hozta nyilvánosságra.

Októberig 41 ezer házasság köttetett

Az előzetes adatok szerint az év első tíz hónapjában 41.100 házasságot kötöttek, 80.900 gyermek született és 109.300-an haltak meg. A házasságkötések száma két hónap kivételével 2002 mind a tíz hónapjában meghaladta az előző évit, ez mintegy 2100-zal több esküvőt és 5,5 százalékos emelkedést jelent.

Hétszáz újszülöttel kevesebb

A születések száma viszont csak szeptember és október hónapokban volt több, mint egy évvel korábban, de összességében így is egy százalékkal, mintegy 700 újszülöttel kevesebb gyermek jött világra az előző évihez képest. A halálozások száma ingadozásokat mutatott, de az első tíz hónap egészét tekintve mintegy 1100-zal meghaladta az egy évvel korábbit.

A születések egyszázalékos csökkenése és a halálozások ugyanilyen arányú emelkedése miatt a népességcsökkenés mértéke mintegy 7 százalékkal magasabb volt, mint a 2001 első tíz hónapjában. Ezer lakosra 9,6 élve születés és 12,9 halálozás jutott; előbbi megegyezett, az utóbbi viszont 0,2 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Csökken a csecsemőhalálozás

Ezer lakosra 4,9 házasságkötés jutott, ez 0,3 ezrelékpontos emelkedés az előző év első tíz hónapjához képest. A csecsemőhalálozás változatlanul kedvező képet mutat: ezer élve születésre mindössze 6,8 halálozás jutott, szemben a 2001. január-októberi 8,1-es adattal, ami az egy éven aluli korban meghaltak hányadának 16 százalékos csökkenését jelenti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!