Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A MeH-é a költségvetés többletbevételének fele

2001.08.29. 18:07
Összeségében 284,6 milliárdos többletbevételről határozott a kormány, úgy hogy a parlament a zárszámadási törvény elfogadásakor szentesíti a kabinet döntését. A legnagyobb összeggel a Miniszterelnöki Hivatal büdzséje növekszik: 138,7 milliárd forinttal. Ebből az összegből a közszféra dolgozóinak jutatott béremelés mellett még egy sípálya építésére is jut egymilliárd, és majd 50 milliárddal megnövelik az általános tartalék alapot, aminek felhasználásáról szabadon dönthet a továbbiakban a kabinet. A Gazdasági Minisztérium is 25 milliárddal többől gazdálkodhat, amit a Széchenyi Terrv keretében költenek majd el.
A központi költségvetésnél 170,6 milliárd, a társadalombiztosítási alapoknál 114 milliárd forint többletbevétellel számol az idén a kormányzat - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerdán Budapesten a Parlamentben. Összességében tehát 284,6 milliárd forintnyi többletbevétel keletkezik az államháztartásban. A miniszterelnök és a gazdasági szakminiszterek szerdán egyeztettek az ez évi gazdasági folyamatokról, a költségvetés többletbevételeiről és azok felhasználásáról. Matolcsy György gazdasági miniszter elmondta: a kormány 2001-re a GDP 4,5-5 százalékos növekedésére számít.

Az ez évre tervezett költségvetési hiány változatlan marad

A Pénzügyminisztérium államtitkárának tájékoztatása szerint a 2001. évi költségvetés többletbevételeiről és azok felhasználásáról a parlament a 2000. évi zárszámadási törvényjavaslat megvitatása során dönt majd. A kormány előterjesztésében az ez évre tervezett és a költségvetési törvényben elfogadott hiány változatlan marad. Tállai András ismertette: az egyes tárcák és költségvetési fejezetek közül a Miniszterelnöki Hivatal, a Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium előirányzatai változnak.

A Miniszterelnöki Hivatal sorain belül jelenik majd meg a köztisztviselői bérfejlesztésre és a köztisztviselői törvényből adódó feladatokra szánt mintegy 33 milliárd forint, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tartalékainak 44,1 milliárd forintos, és a központi költségvetés általános tartalékának 47,4 milliárd forintos emelése. A tartalékalapot a kabinet gyakorlatilag bármire fordíthatja egy egyszerű kormányhatározattal, elképzelhető, hogy ebből a forrásból valósítják meg a nyári országjáráson megígért fejlesztések egy részét.

Nyugdíjbiztosítási alap +56,5 milliárd, egészségbiztosítási alap +57,5 milliárd forint

A GM kiadásait 25 milliárd forinttal toldják meg a Széchenyi terv kiadásaira. A pénzügyi tárcánál 6,8 milliárd forint többletbevétel, illetve -kiadás jelentkezik. A tb-alapoknál a többletbevételek a nyugdíjbiztosítási alapnál jelenik meg 56,5 milliárd forint, az egészségbiztosítási alapnál pedig 57,5 milliárd forint. Az államtitkár közölte: a gyógyszertámogatások összegét 35 milliárd forinttal növelik, ha a parlament is jóváhagyja a kormány elképzelését. A gyógyászati segédeszközökre másfél milliárd forinttal többet fordítnak az eredeti költségvetéshez képest, a gyógyító-megelőző tevékenység pedig 10,6 milliárd forinttal többet kap.A politikai államtitkár arról is szólt, hogy a változtatások tartalmazzák azt is, hogy a központi költségvetésből a kormányzat 18,4 milliárd forintot csoportosít át az egészségbiztosítási alaphoz.

Dolgozó nyugdíjasok: A kapott nyugdíj nem növeli az adóalapot

A PM államtitkára elmondta, hogy jóváhagyták a tervezett második pénzügyi törvénymódosító csomagot, amely összesen 14 törvény megváltoztatását tartalmazza. Ennek négy fő eleme a nyugdíjak adóztatásának eltörlése, a lakás célú támogatások kibővítése, a családi típusú mezőgazdasági vállalkozások kedvezményének emelése, valamint a gyermekes családok adóterheinek enyhítése.

Egyik legjelentősebb eleme, hogy 2002. januárjától a nyugdíj mellett dolgozó idős állampolgárok adóalapját ne növelje a kapott nyugdíj. A számítások szerint ez körülbelül 320 ezer munkavállaló és munkába állni szándékozó nyugdíjast érint. A költségvetésnek adóbevétele ezzel 14,6 milliárd forinttal kisebb lesz, de a kormány azt várja, hogy a nyugdíj mellett dolgozók a módosítás hatására a legális jövedelemszerzést helyezik előtérbe és így több munkaképes idős ember lép újra munkába.

A családi mezőgazdasági vállalkozások kedvezményeinek legjelentősebb eleme, hogy a családi mezőgazdasági vállalkozások tagjai a 4 millió forintos felső határ helyett 6 millió forint árbevételig választhatják az átalányadózást, ha mezőgazdasági őstermelők.

Millenniumi parkra 2,4 milliárd, sípályaépítésre egymilliárd

Kérdésekre válaszolva Tállai András elmondta: a MeH fejezetében a kiadási főösszeg 138,7 milliárd forinttal nő majd. Ennek része az ÁPV Rt. tartalékának 44 milliárdos emelése. Ez szolgálja az MVM Rt. tőkehelyzetének rendezését, 22 milliárd forinttal, ebből kap 9,2 milliárd forintot helyzetének javítására a Malév, míg különféle ingatlanvásárlásokra és ingatlanépítésekre 7,4 milliárd forintot céloztak meg, 3 milliárd forint a gázközművagyon miatti kártérítések eredeti összegét emeli, 2,5 milliárd forintot egyéb célokra, például a szőlőtermesztésben keletkezett károk enyhítésére költenek el.

Az ingatlanokra félretett, illetve megnövelt összegből a millenniumi parkra jut 2,4 milliárd forint, a Divatcsarnok épületének megvásárlása 1,5 milliárd forintba kerül, de szerepel a tételek között sípályaépítés is egymilliárd forinttal.

Korábban jussanak hozzá áfa-visszaigénylésükhöz a kis- és középvállalkozások

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette: a kormány az új monetáris politika bevezetésével összefüggésben áttekintette a kis- és középvállalkozások helyzetét és a szektor alkalmazkodásának segítésére hét pontból álló csomagot állított össze. A kormány különböző segítő intézkedésekkel támogatja a kis- és középvállalkozói szektor alkalmazkodását. A csomag elsősorban az élelmiszeriparban, a bőriparban, a faiparban és a bútoriparban, a textiliparban, valamint az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetén kíván javítani.

A csomag részeként a kormány törvénymódosítást kezdeményez a turisztikai hozzájárulás megszüntetése érdekében, a turizmus fejlődési trendjének fenntartása céljából. A kereskedelemfejlesztési célelőirányzat 2001. évi forrásai 300 millió forinttal, 2002. évi forrásai egymilliárd forinttal emelkednek. Matolcsy György beszámolt arról is, hogy a csomag részeként a kormány egyetért azzal, hogy a megbízható, fizetési kötelezettségeiket időben rendre teljesítő vállalkozások esetében felgyorsítsák az áfa-visszatérítés folyósítását. A cél az, hogy 2001. október 1-től 10-30 nappal korábban jussanak hozzá áfa-visszaigénylésükhöz a kis- és középvállalkozások.