Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mérnökhallgatók tervezik az új MSZP-székházat

2003.12.09. 21:25
A Magyar Szocialista Párt pályázatot ír ki a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak egy új pártközpont megtervezésére. Pénz egyelőre nem számít, a leendő építészmérnökök elengedhetik fantáziájukat, bár Tóbiás József pártigazgató korábbi nyilatkozata szerint a pályázat nem jelenti a biztos költözést.
December 15-ig véglegesíti székháza tervezéséről szóló pályázati kiírását a Magyar Szocialista Párt - mondta újságíróknak kedden Tóbiás József. Az MSZP pártigazgatójának közlése szerint az Álmodjuk meg a XXI. század modern pártközpontját! címet viselő székházpályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ötödéves építészmérnök, illetve a doktori képzésben részt vevő hallgatóinak írják ki.

Volksbundtól az MSZP-ig
Az MSZP Köztársaság téri székháza a második világháború idején a Volksbund, a náci eszméket valló magyarországi németeket tömörítő szervezet központja volt. Az épületben kezdte meg működését 1945-ben a Magyar Kommunista Párt, majd később az MSZMP budapesti pártbizottságának központja lett a ház. A Köztársaság téri épületet az 1956-os forradalom idején a felkelők többórás ostrom után elfoglalták.

Előzetesen egyeztették

Mint mondta, a pályázatot - amelyben a tervezendő épület pontos paraméterei, így nagysága, elhelyezkedése is szerepel - 2004. március 7-ig lehet leadni, az eredményhirdetésre március 14-én kerül sor. Tóbiás József közölte, hogy a pályázat és a díjazás költségei mintegy 5-6 millió forintot tesznek ki. Elmondta, hogy a pályázatokat bíráló bizottság a műszaki egyetem tanáraiból, szakemberekből, illetve az MSZP képviseletében Baráth Eteléből, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárából áll, aki építészmérnökként vesz részt a pályázatok elbírálásában.

Detrekői Ákos, a műszaki egyetem rektora az MTI megkeresésére elmondta, örül a pályázati kiírásnak, és jó ötletnek tartja, hogy "a hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy elengedjék a fantáziájukat". Hozzátette, a pályázat ötletét előzetesen egyeztették a szocialista párt illetékeseivel.

Hiller vetette fel

A székházcsere ügyét Hiller István alelnök vetette fel március 30-án, az MSZP kongresszusán. "2006-ra tűzzük ki célul, hogy a párt költözzön el a Köztársaság térről, mert a pártház ósdi, rossz emlékű, és nem azt a képet sugározza az MSZP-ről, amilyen valójában" - mondta akkor az alelnök. Tóbiás József az MSZP székházával összefüggésben májusban úgy nyilatkozott, a pályázat nem jelenti azt, hogy a szocialisták új székházat építtetnének. Jánosi György az MSZP választmányának elnöke ősszel az Indexnek még úgy nyilatkozott: "Értelmetlen lenne ebben az aktuálpolitikai helyzetben a székház kérdésével foglalkozni".