Mátyás
-6 °C
1 °C

Toborzás

2001.11.30. 17:13
Hagyományteremtőnek szánt toborzást rendezett a Magyar Honvédség pénteken a Petőfi Csarnokban. A nemrég alakult toborzóiroda a jövőben meggyőzéses technikával szeretné betölteni a sorkatonaság tervezett eltörlésével keletkező űrt. A bevetett píáreszközökről nagy jóindulattal sem állíthatjuk, hogy elérték céljukat, egyedül a Bázis-romantikát kereső lányok nagy száma emelt némileg a szerotoninszinten.
Katonát toborozni maga a gordiuszi csomó. Mert hogyan lehet hitelesen, ám csábítóan előadni, hogy gyertek, álljatok be közénk. pénz nem lesz sok, de megbecsülés sem, mindenki szívni fog ( a kanalazásos vagy csillagrúgatásos technikákat ma már csak renegát öreg ráják/csocseszek alkalmazzák, a beöntés még virul ), és ha a szentestét az őrtoronyban töltöd, szilveszterkor eltávozhatsz (kimarcsi)? Hogyan lehet elhitetni, a felfekvéses, lumbágós leszerelők ellenében, hogy katonáskodni férfias dolog? Vagy azt, hogy csak eszik, iszik a sátorban, semmire sincs gondja?

Kossuth kétszer üzent

A leitatásos labanc módszer első megközelítésben pragmatikusnak tűnik, viszont nem kellően hatékony. Egy szénrészeg ember mozgatásához (három kereszt odakarcoltatása, majd a gazdatest kocsmából való kihajítása) legalább két toborzótiszt kell. Az érzelmekre, lelki hevületre appeláló kuruc módszer (jő az ellen!) már jobban cseng, de bizonytalan kimenetelű. Még Kossuth Lajosnak is kétszer kellett "azt" üzennie, hogy katonai egysége akut létszámhiánnyal küszködik, mire felfogta a magyar agy, mit is akart mondani.

Szóval, a toborzás embert (píárost, marketingest) próbáló feladat. Eladni a rosszat, a szart, a feleslegeset úgy, hogy ne lógjon ki a hernyótalp. Ilyen gigantikus kihívásokkal valószínűleg csak egy kólamenedzsment vagy Calgonban utazó kommunikációs team képes sikeresen megbirkózni.

Pedig a Magyar Honvédség a Petőfi Csarnokban pénteken délelőtt mindent megtett, hogy vonzóvá tegyen valamit, amiben saját maga sem, vagy alig hisz.

Bruttó 85 ezer

Az indító ötlet például nem volt rossz. Két tiszt felment a Csillagfény diszkó színpadjára, és bejelentette, hogy január elsejétől, az új honvédelmi törvénynek hála, jelentősen emelkednek a hivatásos és szerződéses katonák illetményei. Feszült várakozás ülte meg csarnokot, mintegy száz reménykedő tekintet meredt a színpadra. A felkeltett figyelem csakhamar csalódott morgásba fulladt, az összegek ugyanis bruttó 85 ezertől (őrvezető), bruttó 140 ezerig (hadnagy) sorjáztak. Pár percre még a toborzósátor körüli embergyűrű is fellazult. A Központi Toborzóiroda erre elsütötte következő kommunikációs lövedékét két katona-énekes-humorista formájában. A duó egyik tagjáról először azt hittem, hogy személyesen Pufi főtörzs, a bélpoklos raktáros, Lentiből. Aztán felrémlett, hogy ő utált énekelni, míg a színpadon a duó egy Zorán-szám pajzán átköltését dalolta el. A humor-lövedék gellert kapott, mert a produkció még a kötelező katonai szolidaritást sem váltotta ki a jelenlévőkből, még felszólításra sem volt hajlandó senki összecsapni a tenyerét.

Anitát ígértek

Már-már úgy tűnt, elfogyott a píár-muníció, amikor egy tiszthelyettes bejelentette, hogy délután maga Anita, a popcsillag tiszteli meg jelenlétével az eseményt. Addig is oda lehet menni az asztalokhoz, és lehet érdeklődni. Egy jelentkező kíváncsiskodott, hogy mekkora az esélye a külföldi szolgálatnak. Nem sok, volt a válasz, de ha egyszer valaki kijutott, a szabályok szerint három évig biztos, hogy nem mehet ki. Milyen kedvezmények járnak a szerződéses katonáknak? Sok kedvezmény van, de fölösleges elsorolnom, mert öt évig úgy sem kaphatja meg.

Bézbólsapka papírból

"A tüzérség az ellenség pusztításának leghatékonyabb eszköze. A korszerű tüzértechnika magasan képzett szakembereket kíván", szólt eközben egy Kovács P. József-i hang a kivetítő felöl. A promóciós klippeken vagy újoncok rohannak gallyakkal a fejükön, vagy Fodor Lajos vezérkari főnök ír alá valami fontosat. Talán a trendiség, az együtthaladunkakorral üzenetének elhintésével próbálkozhattak a honvéd szakemberek a papírból hajtogatható bézbólsapkával, de sajnos, most sem mondhatunk mást, minthogy, véleményünk szerint, mellélőttek. A sapka azon túl, hogy viselőjét minimum idiótának nézik, inkább egy könyökvédőért vagy lakókocsiból kialakított lángossütő-vállalkozásért könyörög, semmint, hogy felidézze a katonaélet bármely mozzanatát. Aztán lehet, hogy tévedünk.

Más értékelhető próbálkozást a délelőtt folyamán nem lehetett érzékelni. A tiszthelyettesképző szakiskola asztalánál az egyik hivatásos ugyan hevedertöltényt helyezett a géppuskába, támadó pózban legugolt, majd a csövét a érdeklődőkre irányította, ám a hatás ezúttal is elmaradt. A bóklászók unottan tértek ki a géppuskafészek hatósugarából, mindössze egy családanya jelezte, hogy lányaival ki szeretnék próbálni a fegyvert. "Élesben is lőhet vele, kedves, csak írja alá a belépési nyilatkozatot."