Tekla
9 °C
20 °C

Nem dőlt el Tocsik nyolcszázmilliójának sorsa

2003.09.22. 12:11
A Legfelsőbb Bíróság fenntartotta korábbi ítéletét, amikor a jó erkölcsbe ütközés címén kimondta a 804 millió forintos sikerdíj alapjául szolgáló megbízási szerződések semmisségét. Tocsik sikerdíjáról a Fővárosi Bíróságnak kell döntenie.
Nem ítélte alaposnak Tocsik Márta polgári perében a felülvizsgálati kérelmeket a Legfelsőbb Bíróság (LB) öttagú tanácsa hétfőn és hatályában fenntartotta a tavalyi ítéletet. Az LB egyúttal új eljárásra kötelezte a Fõvárosi Bíróságot, hogy eldöntse: megtarthatja-e 800 milliós sikerdíját Tocsik. Tavaly októberben az LB jogerős másodfokú közbenső ítéletében jó erkölcsbe ütközés címén kimondta a 804 millió forintos sikerdíj alapjául szolgáló megbízási szerződések semmisségét, a jogkövetkezmények tekintetében pedig új elsőfokú eljárásra utasított.

Hétfőn dönthet a Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati tanácsa Tocsik Márta polgári perében - írja a Népszabadság. A nyolcszázmillió forintos sikerdíj miatt - az ügyvédnő áfával ennyi pénzt vett az ÁPV Rt.-től a helyi önkormányzatokkal a belterületi földek ellenértéke ügyében folytatott tárgyalásai után - a Legfelsőbb Ügyészség 1996-ban indított polgári pert. Kezdeményezték a szerződések semmisségének kimondását

A Legfelsőbb Bíróság tavaly úgy döntött: jogszabályba ugyan nem, de jó erkölcsbe ütköznek a szerződések, ezért semmisek. A Fővárosi Bíróságot az eljárás folytatására utasították. Az ítélet ellen Tocsik Márta védője és az ügyészség is felülvizsgálati kérelemmel élt. A Legfőbb Ügyészség keresetének helyt adó bírósági döntés esetén Tocsik Mártának kamatokkal kellene visszafizetnie korábban felvett megbízási díját.

A Legfőbb Ügyészség azt kérte: a bíróság mondja ki, hogy a szerződések jogszabályba is ütköznek, nem csupán a jó erkölcsbe, Tocsik Márta jogi képviselője viszont a jó erkölcsbe ütközés vonatkozásában vitatja az LB jogerős döntését. Az LB öttagú felülvizsgálati tanácsa egy héttel ezelőtti tárgyalásán az iratismertetést követően az érdemi határozathozatalt egy héttel elhalasztotta.