Lehel
17 °C
27 °C

Az ügyészség csupán 380 ezer forintot hagyna Tocsiknál

2003.10.15. 12:15
Az ügyészség 1996-os KSH adatokra alapozva úgy vélekedik, Tocsik Márta elhíresült 804 milliós munkadíja, a valóságban még 400 ezer forintot sem érhetné el. A bíróság arra kötelezte Tocsikot, hogy az összes számlát mutassa be, amellyel valós kiadásait bizonyíthatja.
Több mint nyolcszázmillió forintot, plusz annak kamatait kellene visszafizetnie a sikerdíjából Tocsik Mártának az ügyészség szerint - jelentette be az ügyben indított polgári per felperese, a Legfőbb Ügyészség képviselője a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán.

A pert az ügyészség azután kezdeményezte, hogy egyszer már jogerősen felmentették Tocsik Mártát, és négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. Az első fokon hűtlen kezelés miatt 4 év börtönre és 640 millió forintos vagyonelkobzásra ítélt Tocsik Márta az LB döntése szerint visszakaphatta vagyonát, amelyet a büntetőeljárás megindításakor foglaltak le. Az ügyészség ugyanakkor most azt szeretné elérni, hogy a bírák kimondják, Tocsik Márta 1996-os megbízási szerződése a jó erkölcsbe ütközött. Az ügyészség szerint az ügyvédnő által elvégzett munka megfelelő díjazása nem érné el a 400 ezer forintot sem.

A felperes számításai szerint az ingatlanügyek terén 1996-ban szokásos díjazásnak megfelelően a sikerdíj csupán 380 ezer forint körül alakul. Ezt alátámasztandó a KSH megfelelő statisztikai adatsorainak becsatolását ígérték. Az elsőrendű alperes, az ÁPV Rt. szakértők kirendelését kérte a bíróságtól.

A bíróság úgy döntött, hogy Tocsiknak be kell nyújtania minden olyan számlát, amely költségeit igazolhatja, és ezek alapján döntik el a sikerdíj arányosságát. Kérték azt is, hogy nyilatkozzon, magánszemélyként vagy vállalkozóként végezte-e a sikerdíjjal honorált munkáját.

Tocsik Márta személyesen nem jelent meg a szerdai tárgyaláson. Tekintettel arra, hogy a korábbi büntetőperhez mellékelt, ám ebben a perben is szükséges iratok még nem érkeztek meg a bíróságra, a tárgyalást egy későbbi időpontra napolták el.