Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Orbán és Gyurcsány jövője a tét október elsején

2006.09.22. 15:13
A politika frissítésre, megújításra, változtatásra szorul, mert szereplői belecsontosodtak konfliktusaikba, és képtelenek új módon gondolkodni, nyilatkozta Török Gábor politológus, aki szerint a politikusok képtelenek félretenni sérelmeiket.

Talán soha nem volt akkora igény valamifajta új politikai erőre, vagy legalábbis új politikusokra, mint most, ugyanakkor nem lenne szerencsés, ha valaki az egész politikai elitet le akarná váltani. Erről Török Gábor politológus beszélt pénteken az MTI-nek.

Belecsontosodtak a konfliktusokba

Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy a hosszú ideje hivatalban lévő politikusok nagyon gyakran képtelenek megtenni azt a néhány apró lépést, ami az egész ország számára hasznos lenne, de közvetlen politikai hasznot nem remélhetnek tőle, mondta Török Gábor.

Szerinte az elmúlt tizenhat év bebizonyította, a politika frissítésre, megújításra, változtatásra szorul, mert szereplői belecsontosodtak konfliktusaikba, és képtelenek új módon gondolkodni, a régi sérelmeket félretéve akár csak apró lépéseket is tenni azért, hogy a politikai helyzet rendeződjön, a kedélyek megnyugodjanak.

Nem tudni, kinek kedvez

Török Gábor szerint mindaz, ami most az utcákon történik, jelentős hatással van arra, miként alakul a politikai élet Magyarországon. Mint mondta, a modern tömegmédia korszakában az utcai események alapvetően befolyásolhatják, hogyan alakulnak a politikai események Magyarországon.

A politológus kifejtette: az önkormányzati választási kampány már nem kizárólag a politikai pártoktól és vezetőiktől függ, a közhangulatra talán még nagyobb hatást gyakorol, mi történik az utcán.

"Rendkívül nehéz kiszámítani, hogy egy adott utcai esemény egészen pontosan milyen hatást fog gyakorolni a közvéleményre, és különösen nehéz arra választ találni, a köztörvényes bűncselekmények elkövetése kinek lenne kedvező vagy kedvezőtlen" - fogalmazott Török Gábor.

Orbán és Gyurcsány jövője a tét

Az önkormányzati választás alapvető tétje szerinte a két vezető politikus politikai karrierje, mivel a kialakult helyzetben a kormánypártok és az ellenzéki pártok álláspontja, homlokegyenest ellentétes egymással.

"Az önkormányzati választások alapvetően azt fogják eldönteni, lesz-e politikai jövője Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak" - tette hozzá.

Török azt mondta, ha a koalíció jelentős vereséget szenved a választáson, akkor valóban felvetődhet, helyén maradhat-e a miniszterelnök, a döntés azonban alapvetően az MSZP és az SZDSZ képviselőitől függ. Ha azonban nem válnak be Orbán Viktor számításai, és a választások eredményeképpen nem alakul ki egyértelmű helyzet, akkor az a Fidesz elnökének politikusi karrierjét is veszélyeztetheti.

"Orbán Viktor éles hangú nyilatkozataival 19-re húz lapot. Ha nem 2-est húz, kétségessé válhat a helyzete" - közölte Török Gábor.

Szerinte aki demokratikusan gondolkodik, soha nem állíthat olyat, hogy nincs alternatíva.

A tehetségesekből nem lesznek politikusok

"A Fideszben és az MSZP-ben is sokan gondolják most, hogy nincs alternatíva, és Orbán Viktor, illetve Gyurcsány Ferenc az egyetlen garancia pártjuk népszerűségének megőrzésére, a reformok végrehajtására. Ez természetesen nincs így: egy adott helyzetben általában mindig akadna olyan személy, aki a dolgok élére állna" - jelentette ki Török Gábor.

Szólt arról, hogy az összes politikai erő derékhadát most is azok a politikusok képezik, akik 1989-90-ben kerültek be a politikába. Ez a politológus szerint ördögi kör: a társadalom erősen szkeptikus a politikusokkal szemben, így aztán azok, akik esetleg alkalmasak lennének politikai szerepre, és van elég tehetségük, inkább az élet más területein kamatoztatják tudásukat. Ebből a helyzetből előbb-utóbb ki kellene lépni.

Nincs alternatív elit

Az azonban biztosan nem megoldás, hogy "mindenki húzzon el" - mondta -, hiszen rendkívül antidemokratikus és szerencsétlen lenne, ha valaki a politikai elitet teljes egészében akarná felváltani, ráadásul ilyen alternatív politikai elit nincs, ami pedig van, az egy sokkal rosszabb minőség.

"A mostani helyzet jól mutatja, hogy a magyar társadalom nagy része keresi azokat a kiutakat, lehetőségeket, amelyek valamifajta új politikát hozhatnának" - mondta Török Gábor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!