Zsófia
17 °C
21 °C

Felmentettek három tojásdobálót

2008.07.08. 18:45
Véget ért délután öt óra után az utolsó, a szombati Meleg Méltóság Menet napján őrizetbe vett tojásdobáló gyorsított tárgyalása is - kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol a szombaton előállított 57 ember közül hétnek tartották meg a tárgyalását. Ők voltak azok, akiket szombaton őrizetbe is vettek.

A rendőrség szombaton 57 embert állított elő a Meleg Méltóság Menet elleni zavarkeltők közül, hetüket őrizetbe is vették. Kedden gyorsított eljárásban tárgyalta a garázdaság miatt indult ügyeiket a bíróság.

Mind a hét ember ellen eredetileg garázdaság miatt indult eljárás. A bíróságnak azonban lehetősége van saját hatáskörben a tanúvallomások, egyéb bizonyítékok alapján átminősíteni ezeket az ügyeket, ha másféle szabálysértés is megállapítható. A garázdaság miatt indított és át nem minősített eljárásokat kivétel nélkül megszüntették. Ennek hátterében egy korábbi ügyészi állásfoglalás van, mely szerint az élelmiszerrel való dobálás a véleménynyilvánítás egy formája.

Mind a hét ember tojást dobált a Meleg Méltóság Menet résztvevőire. Négyüknél azonban a garázdaság ügyében indult eljárást átminősítették rendzavarássá. Az ő esetükben rendőri beavatkozás is történt, illetve más körülmények is közrejátszottak, ami miatt meg lehetett bírságolni őket. Ilyen volt az utolsóként tárgyalt, 20 ezer forintra bírságolt férfi is, aki ellenállt a rendőröknek - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója

Egy másik férfi úgy védekezett, hogy azt mondta, tudomása szerint jogszerűen lehet élelmiszert dobálni. Az őt elfogó rendőrök szerint azonban el volt takarva az arca és többszöri felszólítás ellenére sem hagyta abba a dobálást.

A bíróság egyebek mellett arra hivatkozva ítélte pénzbírságra, hogyha úgy gondolta, hogy jogszerű, amit csinál, miért álcázta az arcát sállal. Ráadásul a tojásdobálás nem mentesít senkit az alól a kötelezettség alól, hogy a jogszerű rendőri intézkedésnek engedelmeskedni kell.

Minden ítélet jogerős, a pénzbírságot 30 napon belül kell befizetniük a rendbontóknak. A bírságokból egyébként levonták a három napos őrizetbe vételt, vagyis a bírósági döntés alapján a bírságokból naponta 2000 forintot ültek már le a dobálók.

Az MTI úgy tudja, egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett.

Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény. A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a bíróság felmentő rendelkezései kapcsán az MTI-nek elmondta: a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, a békés gyülekezési jogukat gyakorló állampolgárokkal szemben ez nem engedhető meg. A véleménynyilvánítás korlátja mások alkotmányos alapjogainak, például a békés gyülekezéshez, méltósághoz való jogának a tiszteletben tartása - hangsúlyozta a civil jogvédő.

Hozzátette: az európai emberi jogi bíróság kimondta, hogy az államnak kötelessége a békés gyülekezés jogának biztosítása. A magyar bíróság azonban felmentő rendelkezésével, a tojásdobálóknak adott büntetlenséggel, mintegy asszisztál mások békés gyülekezési jogának megsértéséhez.