Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Tojásokkal várták Torgyánt Debrecenben

2001.03.10. 16:37
Tüntetők sorfala és rendkívüli rendőri, biztonsági intézkedések mellett érkezett Torgyán József a Független Kisgazdapárt Hajdú-Bihar megyei nagygyűlésére Debrecenben, szombat délelőtt. A rendőrök a tüntetőktől rengeteg tojást koboztak el, és eljárást indítottak egy férfi ellen, aki egy tojást dobott Torgyán autója felé.Torgyán szerint a pártot akarták lejáratni a demonstrálók.
A Torgyán-ellenes demonstrációt a reformkisgazdák szervezték annak érdekében, hogy kifejezésre juttassák: a Független Kisgazdapártnak csak Torgyán József nélkül van jövője - mondta az MTI munkatársának a helyszínen Kozlok Béla, a demonstráció főszervezője, aki megdöbbenését fejezte ki a rendkívüli rendőri jelenlét miatt.

A rendőrség ugyanis az előre meghirdetett és engedélyezett demonstráció helyszínén, a kisgazdapárt debreceni székháza előtt szombaton már a kora reggel kordont állított, amely mögé csak a kisgazda nagygyűlésre meghívottakat engedték be. A téren lovasrendőrök pásztáztak, és kivonultak a biztonsági szolgálat pajzsokkal ellátott rendőrei is.

A rendőrség a demonstrációra érkezők táskáit megmotozta, és nagy mennyiségű tojást kobzott el - közölte Kovács Gyula rendőrőrnagy, a helyszín rendbiztosa.

A gépkocsival és rendőri felvezetéssel érkező Torgyán Józsefet "Le az FKGP éléről!", "Le a politikai színtérről", és más hasonló feliratú transzparensekkel fogadta a mintegy száz tüntető, akik között a hajdú-bihariak mellett Miskolcról és Békés megyéből érkezett demonstrálók is voltak.

Eljárás indul a dobáló ellen

Egy idős férfi tojást dobott a Torgyán Józsefet és feleségét szállító gépkocsi felé, ezért őt a rendőrök előállították és - Kovács Gyula rendbiztos tájékoztatása szerint - garázdaság vagy rendzavarás vétsége miatt indítanak eljárást ellene. Kozlok Béla a demonstráció főszervezője méltatlannak nevezte a rendőri intézkedéseket. Békés demonstrációra készültünk, amire minden engedélyünk megvolt - mondta. Hozzátette: ezért érthetetlen számukra, hogy a rendőrség milyen jogon avatkozott be egy párt életébe. A Hajdú-Bihar megyei reformkisgazdák szerint a szombati debreceni kisgazda nagygyűlés törvénytelen, mert azt a Bánk Attila korábbi pártfőügyész által párttagságából felfüggesztett Oláh József megyei elnök hívta össze. A bevezetett rendőri intézkedésekről Kovács Gyula elmondta: a rendőrségnek a rendbontás megelőzése is kötelessége, ezért voltak jelen a debreceni kisgazda székház előtt. Az MTI ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy aggályos a tojások elvételével végződött rendőri intézkedés. A biztonság érdekében az emberi élet kioltására, vagy komoly testi sértésre alkalmas tárgyakat kell ilyen esetben elkobozni, a tojás pedig nem tartozik ezek közé. Az sem derült ki, hogyan érkezhetett rendőri kékfényes felvezetéssel Torgyán József egy pártrendezvényre - amit az elnök ellen tüntetők hangosan kifogásoltak -, s ki finanszírozta a demonstratív rendőri jelenlétet.

Torgyán szerint a pártot akarták lejáratni a demonstrálók

Torgyán a demonstrációt a párt lejáratására irányuló akció részének minősítette, amelyen az FKGP-ből kizártak vettek részt. A pártelnök egyúttal bejelentette: az FKGP Hajdú-Bihar megyei nagygyűlése lemondásra szólította fel Bánk Attila kizárt frakcióvezetőt. A kisgazdák első embere úgy vélte, a nagygyűlés igazi egységdemonstráció volt. Torgyán József megerősítette: Orbán Viktor miniszterelnök betartja a koalíciós megállapodást és biztosította őt arról, hogy az általa előterjesztett személyek közül jelöli ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. ,,Boros Imre pedig nincs köztük, és nem lesz földművelésügyi miniszter" - tette hozzá Torgyán.

A sajtótájékoztatón bejelentették: szombaton szerződést írtak alá arról, hogy az FKGP száznyolcvan négyzetméteres új székházat vásárol Debrecenben. Ám hogy mennyiért, azt nem közölték. ,,Ez üzleti titok" - mondta Torgyán.

Bánk nem tesz eleget a felszólításnak

Bánk Attila, aki az MTI munkatársától értesült a lemondását követelő határozatról, kijelentette: a Független Kisgazdapárton kívül került vezetők felszólításának soha nem fog eleget tenni.

Emlékeztetett rá, hogy pártfőügyészként korábban mind Torgyán József pártelnök, mind Oláh József hajdú-bihari elnök párttagságát felfüggesztette, így az általuk összehívott megyei nagygyűlés is törvénytelen volt.  • Bérelnék
  • Hírek