Szilárda
-4 °C
3 °C

Tőkés tőkéje

2002.08.27. 06:32
A Népszabadság szerint Tőkés László királyhágómelléki református püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke egyetlen rendezvényére nagyobb összegű támogatást kapott a leköszönt Orbán-kormánytól, mint amennyit az Illyés Közalapítvány az erdélyi magyarság idei egész éves támogatására utalt át.
Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke a hét végén, Orbán Viktor erdélyi látogatása alkalmával újabb heves támadást intézett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ellen, akiket azzal vádolt, hogy kisajátították a magyarországi támogatásokat.

Vádak

A Népszabadság írása szerint Tőkés felrótta a szövetség vezetőinek, hogy "monopolizálják" az erdélyi magyar közösség teljes anyagi erejét, s a támogatásképpen kapott összegeket "tetszés szerint használják fel". Kifejtette: a pénzeket "az egyházak és a civil társadalom demokratikus rendszere útján" kellene elosztani, mert tűrhetetlen, hogy az elosztást egy "RMDSZ-es klikk" sajátítsa ki. Ugyanakkor tisztességtelenséggel vádolta a szövetség vezetőit az Illyés Közalapítvány támogatási rendszere átláthatóságával kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásaik miatt.

Támogatás az erdélyi magyarságnak

Az Illyés Közalapítvány erdélyi alkuratóriuma útján idén összesen 221 millió forintnyi támogatást juttatott az erdélyi magyarságnak. Ebből mintegy 200 milliót a hét - oktatás, írott és elektronikus sajtó, önkormányzatok, ifjúság, egyházi és szociális, tudományos és gazdasági - szaktestület útján, nyilvános pályázati alapon osztották el az illető területek szakmai képviselői. A fennmaradó öszszeg az alkuratóriumi iroda működését és a szaktestületek költségeit fedezte.

Világtalálkozó 242 millióért

Tőkés László
A lap szerint Tőkés László elmulasztotta megemlíteni, hogy csupán a nemzetközi botrányba fulladt múlt heti ötnapos nagyváradi református világtalálkozóval kapcsolatos költségekre a leköszönt Orbán-kormány a püspöknek 242 millió forintos támogatást utalt ki. (A találkozó egyébként botrányba fulladt: kiszavazták a református világszervezet vezetéséből a határon túli magyar egyházak képviselőit, a nyugati küldöttek pedig nem voltak hajlandók a kisebbségekkel és a kommunista múlttal kapcsolatos nyilatkozat elfogadására, illetve a nacionalizmus visszaszorítását szorgalmazták a reformátusságon belül.) A 242 millió forint - amelynek felhasználására az erdélyi magyar civil társadalomnak valóban semmilyen rálátása nincs - 21 millió forinttal nagyobb annál, mint amit évi (!) támogatásként az egész erdélyi magyarság az Illyés Közalapítvány útján idén kapott.

Kormányváltás előtti átutalások

Hasonló eredményre vezet például a Fidesz erdélyi Krónika című napilapjának támogatási gyakorlata. Közvetlenül az Orbán-kormány leköszönése előtt, az Illyés Közalapítvány Budapesten elkülönített "stratégiai alapjaiból" - a 2273/2002. számú pályázat alapján - 80 millió forintot juttatott a kolozsvári Easy Alapítvány útján Erdélybe. Az összegből a Krónika 60 millió forintot, az RMDSZ belső ellenzékének számító Reform Tömörülés egyik vezetőjének magáncége (Erdélyi Magyar Könyvklub) pedig 20 millió forintot kapott. Az Easy Alapítványról Kolozsváron szinte senki nem hallott, elnöke a Reform Tömörülés egyik volt alelnöke, Mátis Jenő.

Jogász barát

A Krónikát a Nagyváradon bejegyzett Krónika Kiadóház Rt. adja ki, amelynek jelenlegi főrészvényese - 82 százalékos arányban - Veres Lajos budapesti lakos, akiről a kisrészvényesek úgy tudják, hogy Orbán Viktor egyik jogász barátja. Ha csupán az Illyés Közalapítvány és az Új Kézfogás Közalapítvány által nyújtott támogatást vesszük számításba, a Krónika a választások után, az Orbán-kabinet utolsó heteiben 87,5 millió forintot kapott. Meg is szolgált érte, a lap ugyanis egész évben látványosan a Fidesz mellett kampányolt, s ezt az orientációját a választások után is megőrizte.

Arányok

A Népszabadság összehasonlításként megjegyzi: az Illyés Közalapítvány "RMDSZ által ellenőrzött" sajtó szaktestületén keresztül az egész erdélyi magyar írott és elektronikus sajtó - beleértve nyolc magyar napilapot, olyan tekintélyes kulturális folyóiratokat, mint a Korunk, a Helikon, a Székelyföld, a Látó, A Hét stb., réteglapokat, szórványlapokat, egyházi sajtót, művészeti és tudományos kiadványokat - az idén összesen 22,5 millió forint támogatásban részesült. Egy-egy ilyen - többnyire alapítványi vagy más civil társadalmi szerveződési tulajdonformában működő - kiadványra ötvenezer és néhány százezer forint közötti támogatás jutott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!