Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A Kereskedőház privatizációját vizsgáltatná a Fidesz

2005.03.20. 17:55
A Fidesz a Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját, az MSZP viszont Orbán Viktor állítólagos cégtaggyűlésen tett kijelentései kapcsán állítana fel parlamenti vizsgálóbizottságot. A szocialistákat nem győzték meg Orbán Viktor nyilatkozatai, ezért tisztáznák, adott-e tanácsokat a felesége résztulajdonában álló cégnek. A Fidesz viszont azt állítja ezzel az akcióval csak a Tokaj kereskedőház bújtatott privatizációját kívánják leplezni.

"Az elmúlt napokban az Orbán Viktor ellen indított újabb hazug és nemtelen támadásoknak szerintünk két oka van, az egyik Gyurcsány Ferenc és az MSZP radikális népszerűségvesztése, a másik pedig a Tokaj Kereskedőház bújtatott privatizációjának az elleplezése. Szerintünk az Orbán Viktor elleni támadások mögött Gyurcsány Ferenc és az MSZP áll" - jelentette ki Répássy Róbert, fideszes képviselő.

A megszerezhető támogatásokról tárgyaltak

Mint az Index beszámolt róla, az Élet és Irodalom arról írt, hogy a részben Orbán Viktor felesége által tulajdonolt Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 2001. június 4-i taggyűlés jegyzőkönyve szerint Orbán és a családja baráti köréhez tartozó üzlettársak a Kft. által megszerezhető támogatásokról tárgyaltak. A jegyzőkönyv szerint Orbán a Tokaj Kereskedőházzal kapcsolatos tervek vitájában is mérsékletre intette a cégtársakat: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól".

A szocialista kormány döntött a privatizációról

Répássy Róbert vasárnap megismételte Orbán Viktor pénteki szavait, miszerint soha semmilyen társasági taggyűlésen nem vett részt, így erről jegyzőkönyv sem készülhetett. (Az Élet és Irodalom vezetői viszont állítják, hogy hiteles dokumentumokból dolgoztak.) Répássy hangsúlyozta, hogy a Tokaj Kereskedőházat a polgári kormány nem akarta eladni, állami tulajdonban kívánta tartani, ezzel szemben a cég privatizációjáról éppen a Medgyessy-Gyurcsány-kormány döntött - mondta.

A fideszes honatya szerint a "bújtatott privatizáció első lépéseként a Medgyessy-Gyurcsány kormány a Forrás Rt.-t ár alatt eladta Leisztinger Tamásnak, Gyurcsány Ferenc milliárdos társának, aki ezzel megszerezte a Tokaj Kereskedőház közel 25 százalékát, valamint ezzel elővételi jogot a Tokaj Kereskedőház fennmaradó részére". Közölte: annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is történt a Tokaj Kereskedőház bújtatott privatizációjánál, a Fidesz parlamenti frakciója vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

"Leisztinger áll-e a privatizáció mögött?"

Az MSZP-nek és Lendvai Ildikónak válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy valóban Leisztinger Tamás áll-e a Tokaj Kereskedőház bújtatott privatizációja mögött, illetve hogy támogatják-e az ezzel kapcsolatos parlamenti vizsgálóbizottság felállítását - mondta a fideszes politikus. Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy a Fidesznek és Orbán Viktornak nincsen takargatnivalója, ezért arra szólítják fel Gyurcsány Ferencet és Lendvai Ildikót, hogy ők is tárják a tényeket a nyilvánosság elé.

Az MSZP is vizsgálná Orbánt

Alig két órával Répássy Róbert kezdeményezését követően a szocialisták is vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték. Kovács Tibor, az MSZP helyettes frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, hogy azért kezdeményeztek vizsgálatot, mert nem elégítette ki őket Orbán Viktor válasza az ÉS-ben megjelentekre.

"Orbán Viktor a családi vállalkozása ügyeiről szóló dokumentumok megjelenése óta eltelt egy héten nem kért helyreigazítást, nem indított jogi eljárást az iratokat először közlő lap ellen, hogy annak módja legyen az állításai szerint nála lévő jegyzőkönyvek bemutatására" - mondta a politikus.

Kovács furcsállja, hogy Orbán nem volt hajlandó hamisnak minősíteni a dokumentumokat, nem cáfolta a neki tulajdonított vagyonszerzési javaslatok tartalmát, csupán azt állította, hogy taggyűlésen nem volt jelen.

az MSZP azt szeretné tisztázni "az állami pénzek szerepet játszottak-e az Orbán-féle szőlőbirtokok növelésében és gazdálkodásában, milyen kapcsolatban állt a családi vállalkozás az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedő Házzal, a Tokaj Kereskedő Háznak állami forrásból jutatott tőkeemelések, visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások gazdagíthattak-e magánzsebeket."

Kovács Tibor a Fidesz kezdeményezéséről azt mondta, hogy ezzel elébe kívántak menni a szocialisták kezdeményezésének, mivel ők már pénteken jelezték, ha nem kapnak egyértelmű választ parlamenti vizsgálóbizottság felállítását indítványozzák. Az MSZP-s politikus ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a Tokaj Kereskedőház magonsításával kapcsolatban nincsenek takargatnivalóik, mint mondta a cég állami részének további értékesítése nem szerepel napirenden, így készek támogatni a fideszes vizsgálóbizottság felállítását támogatni. Répássy Róbert viszont azt mondta előbb meg kell ismerniük a szocialisták javaslatát, csak azután dönthetnek arról támogatják-e az ő vizsgálóbizottságukat.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője vasárnap este az MTI-nek azonban hangsúlyozta: az MSZP-frakció semmilyen módon nem tudott és nem is akart válaszolni Répássy Róbert azon kérdésére, igaz-e, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. csaknem 25 százalékát valóban Gyurcsány Ferenc "szocialista milliárdos társának" Leisztinger Tamásnak adták el.

Hozzátette: a Tokaj Kereskedőház privatizációjával kapcsolatos vizsgálóbizottság az MSZP számára kínos lesz, így a szocialisták ismét a régi recepthez nyúltak, vagyis Orbán Viktor megtámadásával próbálják menteni, amit lehet.

Orbán beperli Lendvait

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken azt mondta, Orbán Viktor "kettős szerepet" játszott 2001-ben, ha igazak az ezzel kapcsolatos sajtóinformációk. A kettős szerep úgy értendő, hogy egyszerre volt az állami tulajdonon őrködő miniszterelnök, illetve a családi vállalkozás üzleti tanácsadója. A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz közölte, hogy Orbán Viktor jogi úton kér elégtételt Lendvai Ildikótól.