Ivó, Milán
EUR 384,60 Ft
USD 363,09 Ft
5 °C
26 °C

Orbán és Stumpf futtatta fel a Tokaj Kereskedőházat

2005.10.11. 23:12
A rothadt szőlőt is felvásárolta a gazdáktól 2001-ben a Tokaj Kereskedőház Rt., ezzel súlyosan veszélyeztette a borvidék jövőjét. Az Orbán család gazdagodását a fideszes képviselők nélkül vizsgáló parlamenti bizottság szerint a cég tőkejuttatásában szerepe volt az egykori kormányfőnek és kancelláriaminiszternek.

A törvényes előírások és az ésszerű gazdálkodás figyelmen kívül hagyásával vádolja a Tokaj Kereskedőház Rt. élére 1999-ben kinevezett vezetést az Orbán család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, amelynek munkájában a fideszes képviselők nem vesznek részt.

A testület újabb részjelentése szerint 2000-ben és 2001-ben a kormány határozattal összesen 4 milliárd forint tőkét juttatott a Kereskedőháznak. A tőkejuttatásról szóló döntésben a bizottság gyanúja szerint vitathatatlanul érvényesült Orbán Viktor és Stumpf István kancelláriaminiszter politikai befolyása. Stump István korábban úgy nyilatkozott, hogy a tőkeemelésre azért került sor, mert mert "2000-ben az évszázad legjobb minőségű termése ígérkezett, a 2001-es év pedig nagyon nagy mennyiségű szőlőtermést prognosztizált". (Nap-kelte, augusztus 15.)

A nagyarányú felvásárlás érdekében a bizottság szerint teljesen háttérbe szorultak a minőségi szempontok. Egy szakértői vélemény szerint a 2001-re bevezetett III/B minőségi osztály inkább rothadt szőlőnek, mintsem aszúszemnek volt minősíthető. "A cég készleteiben ezzel súlyos mennyiségi és minőségi problémák keletkeztek, a borvidék jövője szempontjából pedig az akció kifejezetten káros volt" - áll a jelentésben a felvásárlásokkal kapcsolatban.

A vizsgálóbizottság azután alakult, hogy Orbánné 41 milliós állami támogatást elnyert cége az Élet és Irodalom által közöltek szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott taggyűlést. A lapot jogerősen helyreigazításra kötelezték, mert a bíróság szerint a lap állításával szemben nem taggyűléseken hangozhatak el az ominózus mondatok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás