Klaudia
-4 °C
2 °C

Nincs pénz az idei Tolerancia-díjra

2004.12.10. 16:13
Nem osztják ki a tolerancia elvét terjesztő újságírókat és alkotókat jutalmazó Tolerancia-díjat 2004-ben, mivel elfogyott rá a pénz. A díjról döntő zsűritagok már régen tudják, hogy bajban van a Toelrancia-díj, de a szervezőknek és a zsűrinek nem sikerült megoldást találni a problémára. A díj alapító atyja külföldön tartózkodik és nem nyilatkozik.

2004-ben nem osztanak Tolerancia-díjat, mert az újságírói szakmai elismerés mellé járó ötszázezer forintos pénzjutalom nem áll rendelkezésre. A RomNet információi szerint a díjat a Másság Alapítványhoz tartozó ProgramR hirdette ki és kezelte az elmúlt két évben. A díjat hagyományosan december 10-én, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának évfordulóján szokták átadni.

Az alapítvány atyja, Bíró András korábban levelet küldött a Tolerancia-díjról döntő zsűritagoknak, amelyben az állt, hogy idén nem osztják ki az elismerést, mondta a díjért korábban felelő Autonómia Alapítvány munkatársa, Csongor Anna az Indexnek. Mint mondta, a díjat soha nem állami forrásból finanaszírozták; a pénz mindig külföldi alapítványoktól, követségektől, illetve magyarországi magán- vagy céges támogatóktól származott.

Bíró András egyébként 1990-ben hozta létre az Autonómia Alapítványt, és onnan is ment nyugdíjba 1995-ben. A Tolerancia-díj 2003-tól átkerült a szintén Bíró által alapított Másság Alapítvány hatáskörébe.

Nem tudni, végleg megszűnik-e

A zsűritagok már évközben tudták, hogy baj lesz a díj finanszírozásával, mondta az Indexnek Halmai Gábor, a Soros Alapítvány elnöke, a zsűri egyik tagja. Halmai, akit "nem ért meglepetésként a hír", részben az EU-csatlakozással magyarázza, hogy elapadtak a külföldi források, hiszen egy tagországot már kevésbé támogatnak külföldről.

Hasonlóan nyilatkozott Fodor Gábor SZDSZ-es képvsielő is, aki szintén a zsűri tagja. Elmondta, néhány zsűritaggal próbáltak lépéseket tenni, hogy megoldják a "régóta húzódó problémát", a pénz végül mégis elfogyott. Fodor egyébként az állami finanszírozást is támogatta volna. A képviselő egyelőre nem tudja, az anyagi nehézségek miatt végleg megszűnik-e a Tolerancia-díj, vagy csak ideiglenes a szünet.

A Párizsban tartózkodó Bíró András nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Fiala és a Roma Sajtóközpont a díjazottak között

A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy a tolerancia különböző aspektusaival foglalkozó újságírók kitüntetésén keresztül elősegítse a társadalmi szolidaritás fejlődését. Az 1992-ben alapított Tolerancia-díj történetében csaknem kétezer alkotást neveztek be, és összesen 206 újságíró, illetve műhely részesült az elismerésben, írja a RomNet. Három kategóriában lehetett rá pályázni: írott sajtó, TV és rádió. Az elismerést több roma származású és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó újságíró kapta meg. A díjazottak között van többek közt a Roma Sajtóközpont, Puporka Lajos, Szirmai Norbert, Fiala János és a TV2 Naplójának stábja is.