Bernadett
0 °C
4 °C

Tölgyessy: Gyurcsány kockáztat, ezért hibázik sokat

2005.03.27. 11:14
Gyurcsány Ferencnek kockázatot kell vállalnia, ha nyerni akar 2006-ban, ezért sokat is hibázik, a legtöbb taktikai hibát ő véti az eddigi miniszterelnökök közül, mondta el Tölgyessy Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, az SZDSZ egykori elnöke egy vasárnap reggeli televíziós műsorban.

Tölgyessy Péter szerint amikor Gyurcsány Ferenc átvette a vezetést, "talán nem túlzással" azt lehet mondani, hogy a Fidesz kétharmados többséggel nyerte volna a választást.

Jobb, de nem jobb

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jobban játszik-e, mint a pártja, Tölgyessy Péter igennel válaszolt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, hozzátéve, "ugyanakkor hihetetlen sok hibával dolgozik, bizonyos értelemben ő dolgozik a legtöbb taktikai hibával az összes eddigi miniszterelnök közül".

Tölgyessy Péter szerint ha Gyurcsány Ferenc 2006-ban nyerni szeretne, kockáztatnia kell, és "olyan ügyeket is elő kell hoznia, amik vagy sikerülnek, vagy nem". Példaként említette a decemberi népszavazást, ahol a miniszterelnök a két "nem" szavazat mellett állt ki.

Magyarország - Szaúd-Arábia: 0:0


Tölgyessy Péter
A miniszterelnök a beszédeiben is rengeteg hibát vét, mutatott rá a képviselő, példaként említve, hogy Gyurcsány Ferenc az agrárdemonstrációk idején a gazdák meghátrálásáról beszélt, illetve a szaúd-arábiai labdarúgókra tett megjegyzését. Gyurcsány Ferenc az MSZP születésnapi ünnepségén egy paródiaműsorban kommentálta a 0:0-ás döntetlennel véget ért Magyarország-Szaúd-Arábia mérkőzést, és ironikusnak szánt mondatban vont párhuzamot a szaúdi labdarúgók és a részben Szaúdi-Arábiából származó terroristák között.

Tölgyessy Péter a kormányfőről azt mondta: "Elég sok hibával is dolgozik, ami részint a kockázatvállalás következménye, de azért lehetne kevesebb is. Neki tudnia kell, hogy pártja milyen könnyen pánikba esik, és akkor nem ismer se istent, se embert a szocialista párt".

Szerinte az SZDSZ-en fog múlni

Az SZDSZ és az MDF helyzetéről szólva közölte, nem lehet megmondani, hogy az SZDSZ bejut-e a parlamentbe a 2006-os választáson. "Tény, hogy az SZDSZ vezetői - ha külön indulnak, márpedig minden jel arra mutat, hogy külön indulnak - óriási felelősséget fognak viselni a következő választások eredményéért." Tölgyessy magyarázata szerint ha 2006-ban azért lesz kormányváltás, mert az SZDSZ nem jut be a parlamentbe, "az történelmi jelentőségű dolog, tehát az SZDSZ vezetői nagyon nagy személyes felelősséget is vállalnak azzal, hogy külön indulnak".

Úgy látja, a párt vezetésében nem tudják, kik a párt szavazói. Az SZDSZ csak azért parlamenti párt most is, mert nagyon sok városban szabad demokraták vezette önkormányzat van, és alapvetően "ezek a helyek hozták be" a pártot a parlamentbe. Amikor az SZDSZ marginális csoportokat karol fel, és reklámkampányaiban ezt mutatja be, nem biztos, hogy a valódi közösségét éri el.

És mi lesz az MDF-fel?

"Az MDF-nek nagyon csekély esélyt adok arra, hogy bekerüljön" - mondta a kisebbik ellenzéki párt parlamentbe jutásáról szólva Tölgyessy Péter. Mint mondta, látszik, hogy "Dávid Ibolya mindenképpen szeretne újra parlamenti tényező lenni, és az az igazság, egyre inkább populista útra téved". Példaként említette a politikus javaslatát, hogy oszlassa fel magát a parlament, mert nem képes megoldani a problémákat.

2006-ig marad minden

Tölgyessy attól tart, hogy a választásokig most minden úgy marad, "ahogy azt megtapasztaltuk". Pedig egyértelmű, hogy "ez a háborús politika szinte döntésképtelenné teszi a vezetést, és Magyarország ideje drágább annál, semmint hogy egy egész ciklus vesszen el igazán nagy döntések nélkül". Mégis azt hiszi, hogy 2006-ig minden így marad, 2006 után viszont lehet, hogy lesz váltás.