Mátyás
-6 °C
1 °C

Tölgyessy szerint Orbán nem lesz miniszterelnök

2006.04.10. 00:32
Orbán harcolni fog, és nem elképzelhetetlen, de nem is valószínű, hogy sikerül fordítania. A baloldalnak sincs egyszerű dolga: a győzelemhez elengedhetetlen, hogy az MSZP a második fordulóban is el tudja vinni minden szavazóját, és a szocialistákkal szemben komoly fenntartásokkal rendelkező SZDSZ-tábor szinte teljes egészében átszavazzon a többségében állva maradó MSZP-jelöltekre. Tölgyessy Péter szerint a kispártok bejutásával elképzelhető politikai patthelyzet, és akár az is, hogy a két oldal 193-193 képviselői helyet szerez, így új választásokra kerülhet sor.

Most sokan örülnek a négypárti parlamentnek, mégis roppant veszélyes eredményt hozott a választások első fordulója. Nincs egyértelmű döntés. A szocialisták elsők lettek, ám távolról sem győztek. Heves küzdelmet hozó két hét előtt állunk, mégis valószínűtlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lehet, értékelte az Indexnek az első forduló eredményét Tölgyessy Péter, aki szerint az sem kizárható, hogy a második forduló után matematikai vagy politikai patthelyzet alakul ki, és esetleg rövid időn belül újra választások lesznek.

Az elemző - aki 1998-tól mostanáig a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő volt - úgy látja, a legnagyobb eséllyel csekély MSZP-SZDSZ-többséggel lehet most számolni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az MSZP a második fordulóban is el tudja vinni minden szavazóját, és a szocialistákkal szemben komoly fenntartásokkal rendelkező SZDSZ-tábor szinte teljes egészében átszavazzon a többségében állva maradó MSZP-jelöltekre. Ami távolról sem lesz egyszerű feladvány.

Orbán nem fogja feladni

A politikusi túléléséért elszántan küzdő Orbán Viktor azonban a Fidesz kisebb esélye ellenére sem fogja feladni a harcot, mondta Tölgyessy. Hadakozni fog minden elszánásával. Bár a Fidesz mozgósításra alapozott politikája nem hozott sikert, az eredmény megfordítása nem reménytelen számára. A Fidesz abban bízhat, hogy akadnak tartalékai: számolhat a MIÉP-Jobbik szavazóival, és az MDF választóival is, bár utóbbiak egy része nyilvánvalóan nagyon nem kedveli a Fideszt.

A mostani kampány több tekintetben a 2002-es két forduló közötti folytatása volt, a Fidesz várhatóan csak keményít a politikáján, annak ellenére, hogy ez nem volt igazán eredményes. A meglehetősen gyenge kormányzati teljesítményük után sem sikerült megelőzni a szocialistákat, akiknek a legfőbb mondavalója a kampányban Orbán Viktor hatalomba való visszatértével történő riogatás volt. Amennyiben a Fidesznek mégis sikerül fordítani, és az MDF képviselőivel meglesz a feltehetőleg csekély parlamenti többség, még mindig politikai patthelyzet alakulhat ki. Az MDF se balra, se jobbra sem igazán koalícióképes párt az eddigi - részben a bejutását eredményező - nyilatkozataival való teljes szembe fordulás nélkül.

Miniszterelnök körön kívülről?

Tölgyessy szerint amennyiben kialakulna egy minimális Fidesz-MDF-többség, elképzelhető, hogy se Orbán, se Dávid nem lesz miniszterelnök. Az elemző szerint egy ilyen forgatókönyv Orbán további politikai túlélését még segítheti is: egy harmadik személyként a kormány élére kerülő politikus - Tölgyessy lehetőségként Schmitt Pál és Martonyi János nevét is megemlítette - ugyanis könnyebben szabadulna a Fidesz ígéreteitől, és hajthatná végre a ma feltétlenül szükséges megszorításokat és kiigazításokat. Orbán pedig ezután térhetne vissza - akár előrehozott választásokon - a kormány élére.

A valószínűségi listán sorban a harmadik lehetőség szerint a politikai, esetleg matematikai patthelyzet miatt új választásokat kellhet kiírni.

Mi lesz Orbánnal?

A legvalószínűbbnek tekinthető baloldali győzelem esetén erősen kérdéses, de megjósolhatatlan Orbán Viktor politikai jövője: Tölgyessy ezzel kapcsolatban csak azt hangsúlyozta, nyugat-európai példát nem találni arra, hogy egy politikai váltógazdaságban két, egymást követő választáson vesztes párt volt kormányfő vezetője a helyén maradhatna. "Ám mi, magyarok Köztes-Európában élünk, ebben a térségben pedig sok minden lehetséges" - tette hozzá, hangsúlyozva, a legjobb mégis csak az lenne, ha két hét múlva egyértelmű döntést hoznának a választók a jobb- és baloldal között.