Illés
17 °C
29 °C

Tölgyessy: Márpedig Gyurcsány nem fog takarodni

2008.03.07. 13:42
Az igazi kérdés vasárnap nem is a szavazás kimenetele, hanem annak eredményessége lesz, mondta Tölgyessy Péter az Inforádióban. Másik kérdés, mi történik, ha az igenek többségben lesznek. Márpedig jelen pillanatban ez a valószínűbb.

Ha a Fidesz március 15-ére megmozdulásokat szervez, azok könnyen zavargásokba csaphatnak át. Ha ez valóban megtörténne, Orbán rövid idő alatt elveszíthet mindent, amit a referendummal nyert, mondta Tölgyessy Péter politikai elemző, az SZDSZ egykori elnöke, volt fideszes képviselő az Inforádiónak.

A miniszterelnökről azt mondta, kezdettől fogva arra törekszik, hogy felkészítse táborát a vereségre. Tölgyessy szerint az egész szocialista kampány a válságmenedzselésről szólt, aminek a lényege, hogy a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlése ellenére a miniszterelnök maradhat a helyén. Sőt, már van is olyan programja, amit a szocialisták szeretni fognak: újra osztogatás lesz, fűzte hozzá a politikai elemző.

A miniszterelnök előtt két út áll: lemond most, ezáltal megfutamodik, vagy kitart és küzd. Tölgyessy azt mondta, ez utóbbi a valószínűbb. Tölgyessy szerint azonban várható, hogy az MSZP elgondolkodik, nyerhet-e Gyurcsánnyal újra. A kormány gazdasági mozgástere igen kicsi, a személyi váltás pedig ingyen lenne. Ráadásul ha ez megtörténne, a jobboldal „Gyurcsány takarodj!” politikája értelmét vesztené, egy új ember, tiszta lappal indulna és valószínű, azt hirdetné, hogy csaknem mindent másképp csinál majd, mint elődje.

Az elemző úgy látja, az igazi nagy lecke a jobboldalnak lesz feladva, hiszen annál többen lesznek a miniszterelnök lemondását követelők, minél nagyobb arányú lesz az igenek győzelme. Ez ugyanis a népszavazás valódi értelme, korábban a Fidesz elnöke maga is ezt tartotta annak. "Márpedig Gyurcsány nem fog takarodni, akkor pedig Orbán Viktor előtt lesz az igen nehéz döntés: mit tegyen" - mondta Tölgyessy Péter.