Jusztina
3 °C
16 °C

A parlament feloszlatása lehet a megoldás

2008.04.03. 21:55
Ha az MSZP és az SZDSZ nem képes koalícióban folytatni, akkor inkább jöjjön a parlament feloszlatása, az előrehozott választás, mondta Tölgyessy Péter. Az Infórádió beszámolója szerint ugyanis az elemző szerint a kisebbségi kormányzás lassú agóniájánál még ez a drasztikus lépés is jobb. Az SZDSZ elnöke a jobboldalt is kiosztotta, mondván: nem jó politika azzal hitegetni az országot, hogy van pénz, csak a kormány ellopja.

A jelenlegi koalíciós válság csak kormányfőváltással oldható meg, a mostani helyzeten már mindkét kormánypárt sokat veszített, jelentette ki az Infórádió szerint Tölgyessy Péter politikai elemző a Deák Ferenc Közéleti Klub fővárosi rendezvényén. Az SZDSZ korábbi elnöke úgy véli, a kisebbségi kormányzás csak olyan országban működhet, ahol a magyarországinál több parlamenti párt van, a politikai rendszer pedig kettőnél több pólusú.

Tölgyessy szerint viszont Magyarországon hosszabb távon nem működőképes ez a kormányzati forma, lassú agóniához vezetne. Ennél jobb lenne, mondta az elemző, ha a helyzet mielőbb, már az idén rendeződne, akár a parlament feloszlatása és előrehozott választások árán is. Persze csak akkor, amennyiben az MSZP és az SZDSZ nem képes megegyezni a koalíciós munka folytatásáról.

Az alkotmány szerint az Országgyűlés - rendkívüli vagy szükségállapot kivételével, a képviselők több mint felének igen szavazatával - kimondhatja önmaga feloszlását, ebben az esetben három hónapon belül parlamenti választásokat kell tartani.

Ami a jobboldalt illeti, Tölgyessy korántsem biztos benne, hogy a Fidesz jó politikát folytatott az utóbbi évben, az országot ugyanis áldozatok nélkül képtelenség kivezetni a jelenlegi nehéz helyzetéből. Erre fel kell készíteni az embereket, márpedig a legnagyobb ellenzéki párt nem ezt tette, amikor a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ellen kampányolt, fejtegette az elemző. Ugyanis hiába mondja a Fidesz, hogy "van pénz, csak a mostani kormány ellopja", mert hamar kiderülhet, hogy tényleg nincs pénz.