Judit
2 °C
7 °C

A parlament feloszlatása lehet a megoldás

2008.04.03. 21:55
Ha az MSZP és az SZDSZ nem képes koalícióban folytatni, akkor inkább jöjjön a parlament feloszlatása, az előrehozott választás, mondta Tölgyessy Péter. Az Infórádió beszámolója szerint ugyanis az elemző szerint a kisebbségi kormányzás lassú agóniájánál még ez a drasztikus lépés is jobb. Az SZDSZ elnöke a jobboldalt is kiosztotta, mondván: nem jó politika azzal hitegetni az országot, hogy van pénz, csak a kormány ellopja.

A jelenlegi koalíciós válság csak kormányfőváltással oldható meg, a mostani helyzeten már mindkét kormánypárt sokat veszített, jelentette ki az Infórádió szerint Tölgyessy Péter politikai elemző a Deák Ferenc Közéleti Klub fővárosi rendezvényén. Az SZDSZ korábbi elnöke úgy véli, a kisebbségi kormányzás csak olyan országban működhet, ahol a magyarországinál több parlamenti párt van, a politikai rendszer pedig kettőnél több pólusú.

Tölgyessy szerint viszont Magyarországon hosszabb távon nem működőképes ez a kormányzati forma, lassú agóniához vezetne. Ennél jobb lenne, mondta az elemző, ha a helyzet mielőbb, már az idén rendeződne, akár a parlament feloszlatása és előrehozott választások árán is. Persze csak akkor, amennyiben az MSZP és az SZDSZ nem képes megegyezni a koalíciós munka folytatásáról.

Az alkotmány szerint az Országgyűlés - rendkívüli vagy szükségállapot kivételével, a képviselők több mint felének igen szavazatával - kimondhatja önmaga feloszlását, ebben az esetben három hónapon belül parlamenti választásokat kell tartani.

Ami a jobboldalt illeti, Tölgyessy korántsem biztos benne, hogy a Fidesz jó politikát folytatott az utóbbi évben, az országot ugyanis áldozatok nélkül képtelenség kivezetni a jelenlegi nehéz helyzetéből. Erre fel kell készíteni az embereket, márpedig a legnagyobb ellenzéki párt nem ezt tette, amikor a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj ellen kampányolt, fejtegette az elemző. Ugyanis hiába mondja a Fidesz, hogy "van pénz, csak a mostani kormány ellopja", mert hamar kiderülhet, hogy tényleg nincs pénz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?