György
14 °C
24 °C

Tölgyessy szerint Gyurcsány nyert

2006.04.05. 22:02
Tölgyessy Péter szerint Orbán olyan területeken sem tudta kijátszani a kártyáit, ahol nyernie kellett volna, de Gyurcsány is jobban nyerhetett volna. Kern Tamás politológus úgy véli, Orbán a semlegesekhez szólt, Gyurcsány pedig konfliktuskereső volt, néha túl is lőtt a célon.
Az ATV Friderikusz Most című műsorában Tölgyessy Péter elemezte a miniszterelnök-jelölti vitát, elsősorban Orbán Viktorról beszélve. Az SZDSZ-ben, majd mostanáig a Fideszben helyet foglaló politikus, aki azonban ma már csak elemzőnek tekinti magát, Gyurcsány Ferencet tekinti győztesnek. "Még jobban megnyerhette volna, ha menet közben tud ritmust váltani" - mondta. Első pillanattól huszárosan rohamozott, meglepte ellenfelét. De a magyar közönség nem szereti annyira az agressziót, jobban is nyerhetett volna a jelenlegi kormányfő, ha nem akar ennyire nyerni.

Gyurcsány, mint a régi Orbán

A két személyiség eredetileg hasonló, Gyurcsány a régi Orbánt idézte Tölgyessynek. "De Orbán az utóbbi években elszokott az érvektől, ő már vezér, nem politikus, nem vitatkozik." (Ez a figura egyébként az elemző szerint a korai tömegdemokráciákban mindig megjelenik.) A kettejük közötti különbség tehát nem a személyiségből, hanem tudatos stratégiából eredt.

A szabályok úgy voltak kialakítva, hogy ne legyen vita (ezt inkább a Fidesz akarta így), Orbán arra készült, hogy majd elbeszélnek egymás mellett, mindenki a saját közönségéhez, vélte Tölgyessy.

Orbán olyan területeken sem tudta kijátszani a kártyáit, ahol nyernie kellett volna. A szociálliberális kormány a Kádár-rendszer legrosszabb időszakát idéző módon túlköltekezett, de a Fidesz elnöke nem mondhatta, hogy nem kellett volna az emberekre költeni azt a sok pénzt, hiszen az ellenzéki párt arra építette a kampányát, hogy túl rosszul élünk.

"Ha nem lenne Orbánnak már hosszú múltja, azt mondanám, az ő szövege volt a jobb" - fogalmazott Tölgyessy. De ő volt már miniszterelnök, így Gyurcsány megtehette, sőt nem is tehetett mást, mint hogy szembesíti a Fidesz-kormány négy évével: "Miért nem tették meg ezeket, amikor miniszterelnök volt, Orbán úr?"

Démonizálják Orbánt

A szocialistáknak csak a negatív kampány maradt stratégiaként, hiszen azzal nem nyerhetnek, hogy aláígérnek az ígérgető Fidesznek. Egyrészt démonizálják Orbánt, azt állítva, hogy félni kell tőle. Ezt próbálta cáfolni a jobboldal vezére visszafogott viselkedésével. Másrészt azt mondják a szocialisták, hogy a Fidesz az előző ciklusában nem teljesítette ígéreteit. Orbán 1998 és 2002 közötti ciklusában valóban sokkal jobban kordában tartotta a költségvetést, választási ígéreteit csak részben tartotta be, az életszínvonal ezért tényleg nem nőtt annyival, mint a most lezárult négy évben, mondta az elemző.

Egy megállapodott demokráciában nem lehetne sikeres a Fidesz taktikája, véli Tölgyessy. De Magyarország még nem megállapodott demokrácia, Orbán zseniálisan megfogalmazza az ország valamennyi szorongását, vágyát. A bizonytalanok viselkedésén kívül egy másik nagy kérdés az elemző szerint, hogy a hívek, akik szerint Orbán legyőzhetetlen hős, mit szólnak ahhoz, hogy ebben a vitában lerohanták a vezért.

Semleges, konfrontatív

Kern Tamás politológus szerint is két különböző stílust, stratégiát láthattunk. Orbán Viktor vasárnap a saját táborához szólt, a vitán pedig a bizonytalanokra hajtott. "Semlegesen viselkedett, nem volt konfrontatív, nem bántott meg társadalmi csoportokat, a társadalom felé beszélt." Gyurcsány ehhez képest konfliktuskereső volt, "a végére talán túl is lőtt a célon" és a gazdáknak is kiszólt, de végig az Európában is elfogadott és szokásos keretek közt maradt. "Vitatkozó félként mutatta, hogy alkalmasnak tartja magát a miniszterelnöki posztra" - mondta a Századvég politikai elemzője.

A jövőképek megfogalmazásánál Orbán pragmatikusabb volt, több konkértumot ígért (14. havi nyugdíj, regisztrációs adó csökkentése, posták, iskolák újranyitása), Gyurcsány pedig azt kommunikálta, hogy folytatná az eddigi politikát.

És a megszorítások?

"Probléma, hogy nem beszéltek a megszorításokról, mert ezzel leértékelték a gazdaság nehéz helyzetéről szóló valós értékeléseket. Igaz, politikailag érthető, hogy a kampány végén kerülték ezt a témát" - mondta Kern Tamás. "Nehéz megítélni, hogy ki volt a jobb, Gyurcsány stratégiája kidolgozottabbnak tűnik, de lesz még egy vita, ami után könnyebb lesz érékelni" - tette hozzá.